Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAGANJE

U Slatini otvorena nova energana s električnim kapacitetom 5MWe

Pogon Resalta kraj Slatine
Foto: Resalta
1/3
05.06.2019.
u 12:51

Energana je službeno otvorena 5. lipnja, a zapošljava 13 radnika unutar nove industrijske zone Trnovača

Da ne bježe svi iz Slavonije dokaz je najnovije otvorenje energane Resalta kraj Slatine, a kojom će se povećati energetska učinkovitost i obnovljivost izvora energije. Taj pogon na drvnu biomasu proizvodit će električnu i toplinsku energiju u Virovitičko-podravskoj županiji i moći će napajati 500 domaćinstava.

Ta kompanija ima sjedište u Ljubljani, a posluje u 8 zemalja u regiji. Kompaniji će ovo biti prvi takav projekt u Hrvatskoj. U ovaj projekt uloženo je 24 milijuna eura, a od ideje do realizacije prošlo je manje od dvije godine. Postrojenje s parnim kotlom koji koristi drvnu biomasu (sječku), s parnom turbinom i generatorom, proizvodi električnu i toplinsku energiju..

Sušara u okviru postrojenja koristi se za sušenje biomase i omogućuje maksimizaciju učinkovitosti kogeneracije, korisnu uporabu toplinske energije. Električni kapacitet iznosi 5MW, dok je toplinski kapacitet čak 12 MW te će postrojenje proizvoditi pored 40GWh struje godišnje i 96 GWh toplinske energije. Kotao proizvodi hrvatska tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskog Broda.

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupnji proizvedene električne energije za idućih 14 godina.

Novoizgrađeno kogenerativno postrojenje zapošljava 13 radnika s područja Slatine i jedno je od prvih objekata u novoj industrijskoj zoni Trnovača.

Energana je službeno otvorena 5. lipnja, a svečanosti su prisustvovali virovitičko-podravski župan Igor Androvića i gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića.

- Projekt Slatina ima najbolju raspoloživu tehnološku opremu s najvišom razinom energetske učinkovitosti i najnižim emisijama plinova koji uzrokuju staklenički efekt i onečišćuju prirodu. Resalta kao lider u ESCO uslugama u jugoistočnoj Europi planira nove investicije u postrojenja na biomasu i obnovljive izvore energije, što je prirodan korak za tvrtku čiji je poslovni model usmjeren na uštedu energije i ulaganje u projekte čiste energije. Ponosni smo na suradnju s općinom Slatina i Županijom, i zahvalni na podršci koju su pružili našem projektu. Posebno ističem odličnu suradnju s tvrtkom Đuro Đaković, čija je stručnost pridonijela da tehnološki prvo ovakvo postrojenje izgradimo baš u Hrvatskoj - rekao je Resaltin direktor za obnovljive izvore energije Marko Podlesek.

Komentara 1

Avatar 1HGZ.
1HGZ.
14:17 05.06.2019.

Koja biomasa šta više lažu ljude, neka otiđu vidjeti šta se tamo loži trupci prve klase furniri, kakva biomasa koga lažete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije