Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZITIVNO IZNENAĐENJE

U rujnu industrija rasla 4,6 posto

IT industrija
Foto: ilustracija
1/2
29.10.2014.
u 12:34

Promatrano prema NKD-u u razdoblju od siječnja do rujna u odnosu na isto razdoblje 2013. prerađivačka industrija je s rastom od 2,7% nastavila pozitivno doprinositi ukupnom rastu

Nakon razmjerno snažnog godišnjeg pada u kolovozu od 4,7%, u rujnu je industrijska proizvodnja zabilježila zamjetan rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini i time pozitivno iznenadila tržište, navode analitičari RBA. Prema današnjim podacima DZS-a u odnosu na rujan prošle godine industrijska proizvodnja je rasla 3,8%, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. U odnosu na prethodni mjesec rast je bio  4,6%, najviše od siječnja ove godine. 

Promatrano prema NKD-u u razdoblju od siječnja do rujna u odnosu na isto razdoblje 2013. prerađivačka industrija je s rastom od 2,7% nastavila  pozitivno doprinositi ukupnom rastu te ublažavati negativan doprinos koji dolazi od pada obujma rudarstva i vađenja (-8,3%) te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-7,8%), navodi analitičarka RBA Zrinka Živković Matijević   Zamjetan rast ostvarile su proizvodnja odjeće, kože i srodnih proizvoda, proizvoda od gume i plastike te proizvodnja metala koji redom bilježe dvoznamenkaste godišnje stope rasta i to  od 14 do 19 posto,  a u strukturi ukupne industrijske proizvodnje zajedno čine udio od preko 8%. Proizvodnja prehrambenih proizvoda čiji udio prelazi 15% bilježi blagi rast od 0,2% godišnje.

>> Drvoprerađivačka industrija prva je osjetila krizu, ali i prva iz nje izašla

Komentara 3

TH
than
13:22 29.10.2014.

Kod nas uvijek neka iznenadjenja na trzistu, a sve je vrlo jednostavno. Napravis brod, raste proizvodnja. Ne napravis pada proizvodnja. Stavi se petrokemija na remont, ode te godine proizvodnja u crveno. Pravi pokazatelj ekonomije je broj zaposlenih u realnom sektoru (ne broj nezaposlenih gdje se brisu ljudi, salju u mirovine ili bjeze van) i sam BDP koji se pumpa potrosnjom baziranom na silnim kreditima iz vana.

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
15:00 29.10.2014.

Ljudi ne shvaćaju pozadinu pojeftinjenja ..za neznalice ...na taj način će Ruse baciti na koljena jer potonji u proračunu imaju ugrađenu cijenu koja se kreće oko100 dolara!!!!

DU
Deleted user
09:40 01.11.2014.

Na tu vijest zabolje me ona stvar, kao i za slična iznenađenja kojima nas oduševljavaju Grčić dr. Brankec i njemu slični. Kad ćete objaviti da je Hrvatska napokon stvarno izišla iz recesesije ili pak da su mladi prestali masovno napuštati Hrvatsku u potrazi za poslom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije