Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKA POKAZALA

U prvih deset mjeseci 5,9 posto građevinskih dozvola više nego lani

Građevina
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
13.12.2019.
u 15:24

Izdavanje građevinskih dozvola znatno je više nego u prethodnoj godini, stoga upućuje na nastavak rasta građevinske aktivnosti

U listopadu je u Hrvatskoj izdano 855 građevinskih dozvola, što je 15,9 posto manje u odnosu na isti mjesec 2018. godine, dok su u prvih deset mjeseci izdane 8.282 građevinske dozvole ili 5,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Relativno snažan pad u listopadu dijelom je posljedica visoke baze, jer je u listopadu prošle godine izdano više od tisuću građevinskih dozvola, što je prethodno zabilježeno u prosincu 2009. godine, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prema vrstama građevina, 84,7 posto odnosno 724 dozvole u listopadu izdano je za zgrade, a 15,3 posto, odnosno 131 za ostale građevine.

Statistika također pokazuje da je na godišnjoj razini broj građevinskih dozvola izdanih u listopadu za zgrade smanjen za 14,3 posto, a za ostale građevine za 23,8 posto.

Dozvolama izdanim u listopadu predviđena je vrijednost radova od 2,77 milijardi kuna, što je 17,3 manje nego u listopadu 2018. kada je vrijednost radova iznosila 3,35 milijardi kuna.

Dozvolama izdanima za zgrade predviđena je vrijednost radova od 2,1 milijardu kuna, što je 0,7 posto više nego u listopadu 2018., a vrijednost radova kod ostalih građevina smanjena je 48 posto, na 644,5 milijuna kuna.

Prema vrstama radova, u listopadu je 70,4 posto ili 602 dozvole izdano za novogradnju, a 29,6 posto ili 253 za rekonstrukcije.Prema izdanim građevinskim dozvolama u listopadu predviđena je gradnja 1.365 stanova.

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci izdano je ukupno 8.282 građevinskih dozvola, što predstavlja rast od 5,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok predviđena vrijednost radova doseže 28,5 milijardi kuna, ili 22,7 posto više nego u prvih deset mjeseci 2018. godine.

Iako se u drugoj polovini ove godine nazire postupno usporavanje dinamike izdavanja građevinskih dozvola, ona je kumulativno i dalje znatno viša nego u prethodnoj godini, stoga upućuje na nastavak rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju, kažu analitičari Hrvatske gospodarske komore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije