Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast

U izvoz ide čak 65% proizvoda od drva

26.04.2013., Pozega - Pozeska tvornica namjestaja Spin Valis.
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
27.12.2014.
u 18:30

2013. povećala se proizvodnja parketa, masivnog i kuhinjskog namještaja

Hrvatska drvna industrija 65% svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz, u ukupnoj prerađivačkoj industriji u 2013. godini prihodovno je drvna industrija sudjelovala s pet posto ostvarivši prihod od 7,9 milijardi kuna, u zaposlenosti prerađivačke industrije sudjeluje sa 10%, te sa 5% u BDP-u prerađivačke industrije, pokazuju podaci HGK.

U osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani udio izvoza drvne industrije u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom porastao je sa 8% na 10%, dok je udio u uvozu ostao na istoj razini. Oko 70% ukupnog izvoza su finalni proizvodi, a 30% su građa, elementi i trupci.

– Hrvatska drvna industrija je glavna snaga i pokretač održivog gospodarskog razvoja baziranog na upotrebi resursa, primjeni znanja i inovacija te regionalni lider u proizvodnji drvenih proizvoda i namještaja visoke dodane vrijednosti. Važnost ovog sektora je u multiplikativnim efektima koji se ostvaruju proizvodnjom baziranoj na domaćim resursima i domaćem znanju, plasmanom finalnih proizvoda na inozemna tržišta te uključivanjem mnogih pratećih djelatnosti – smatra Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

U Komori smatraju da su proizvodnja masivnog parketa i namještaja dva glavna proizvoda na kojima domaća drvna industrija mora temeljiti svoje buduće planove za još veći i uspješniji prodor na strana tržišta. Naime, proizvođači parketa su povećali proizvodnju sa 2,54 milijuna kvadrata u 2012., na 3,47 milijuna kvadrata u 2013. godini. Proizvođači masivnog namještaja u tom su razdoblju povećali proizvodnju sa 726 tisuća na 792 tisuće komada, a kuhinjskog namještaja sa 136 tisuća na 177 tisuća komada.

>> Marijan Kavran: Zbog velikih prilagodbi drvna industrija ostvarila je veliki izvoz

>> Vinkovačka Spačva uložila milijun eura u proširenje proizvodnje peleta

Komentara 2

ST
stevanvu39
10:43 02.01.2015.

Problem je za filmske snimatelje,koji slikovno nastoje predociti nas industrijski potenijal i nalaze ga najcesce u preradi drveta.Tamo se vrte strojevi i vidljivi su radnici koji ih opsluzuju.To istovremeno znacu da sijaset drugih djelatnosti vrlo malo ucestvuju u rastu BDP.

SV
svitilnik
16:28 29.12.2014.

Naše more i kamen , šume i gore, naša voda i svi resursi u našoj zemljii i na njoj, to je naša budućnost i nije za prodaju. Svi oni koji pokušaju to prodat jesu neprijatelji naše države i naše budućnosti. Također zahvala svima onima koji ulažu svoj kapital u ostale hrvatske resurse u dobroj namjeri, za dobrobit Hrvatske, bili oni domaći ljudi ili stranci , takve strance ćutimo našim . Velika hvala svim tim dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije