Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U mjesec dana u blokadu otišlo skoro 500 tvrtki

Manje blokiranih građana, a dug veći - najviše duguju bankama

Borna Filic/PIXSELL
12.11.2021.
u 14:42

Blokirano je 242.114 građana, 2,1 posto manje nego prije godinu dana, no dug im je 4,9 posto veći – glavnica je 18,2 milijarde kuna

Broj ovršenih građana manji je nego lani, ali im je dug veći! To je još jedan pokazatelj „cementiranja“ u dužničkom ropstvu u kojem troškovi i zatezne kamate, koji se kod ovršnog postupka naplaćuju prije glavnice, beznadno povećavaju osnovni dug i blokirani nikako ne uspijevaju smanjiti glavnicu.

Prema najnovijim podacima koje je objavila Fina, zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju listopada 2021. evidentirano je 242.114 ovršenih potrošača, 2,1 posto manje nego prije godinu dana, no dug im je 4,9 posto veći – glavnica iznosi 18,2 milijarde kuna. Najveći dio duga, 5,8 milijardi kuna odnosi se na banke, dok dug prema svim financijskim institucijama iznosi 6,7 milijardi kuna. Na mjesečnoj bazi dug raste i dalje, 0,4 posto je veći u odnosu na rujan, a kamate su dosegnule 6,8 milijardi kuna.

U blokadi je i 15.237 poslovnih subjekata, 294 manje nego lani, što je pad od 1,9 posto. Ukupna glavnica duga iznosi im četiri milijarde kuna i za 1,2 milijarde kuna (23,2 posto) je manja u odnosu na listopad 2020. U mjesec dana, od rujna do listopada, u blokadu je dospjelo novih 486 tvrtki, što je rast od 3,3 posto. Kamate im iznose 1,1 milijardu kuna.

Unatoč činjenici da su blokirani jedan od najvećih problema u državi i već je skoro pet godina u fokusu javnosti pritisak da država nađe rješenje za njihov problem, posebno kad su posrijedi enormni troškovi ovršnog postupka, Vlada je odustala od donošenja novog Ovršnog zakona. Nakon što je radna skupina izradila njegov nacrt kojim gotovo nijedna od zainteresiranih strana nije bila zadovoljna, krenulo se u izmjene postojećeg zakona koje su donijele minorna poboljšanja, no naznake sustavnog pomaka nema. U međuvremenu se uveo i sustav e-Ovrha s donekle nižim troškovima, no on se odnosi samo na nove ovrhe - otprije ovršenima ne znači ništa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije