Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barack Obama objavio dosad najveću reformu financijskog sektora SAD-a od Velike krize

U dvije minute od početka Obamina govora nestalo 30 milijardi dolara

Barack Obama
AFP
24.01.2010.
u 17:35

Glavni je cilj Obamine reforme obuzdati moćne banke da se više ne kockaju tuđim novcem, a potom, ako se rizik nije isplatio, spas tražiti od države, što se dogodilo u vrijeme ove globalne krize.

Predsjednik Barack Obama objavio je dosad najveću reformu financijskog sektora SAD-a od Velike krize iz tridesetih godina prošloga stoljeća.

Glavni cilj reforme je obuzdati moćne banke da se više ne kockaju tuđim novcem, a potom, ako se rizik nije isplatio, spas tražiti od države, što se dogodilo u vrijeme ove globalne krize.

Smanjiti prevelike banke

Obama je u svom govoru najviše prozivao velike banke za koje je rekao da ih treba smanjiti kako ne bi više bile “prevelike da bi propale”. U samo dvije minute od početka govora o potrebnoj reformi i regulaciji financijskog sustava dionice izlistane na burzi u New Yorku izgubile su 30 milijardi dolara.

– Kada vidim rekordnu dobit kod nekih tvrtki koje govore kako ne mogu kreditirati male kompanije, to upravo pokazuje zašto je reforma nužna – započeo je svoj govor Obama, nakon čega su brokeri panično počeli prodavati svoje portfelje.

Kako bi se spriječilo ponavljanje scenarija posljednje financijske krize, Obama je predložio mjere koje vraćaju na snagu stari sustav, uveden potkraj Velike depresije i koji je bio regulatorni mehanizam sve do 1999. Bit reforme je da se klasično, komercijalno bankarstvo striktno odvaja od financijskih špekulacija na Wall Streetu.

Druga velika najavljena mjera je razdvajanje poslovanja s potrošačima od trgovanja rizičnim vrijednosnim papirima.

Pad profita 10 posto

Ako Senat prihvati Obamine prijedloge, banke se više neće moći baviti ni osiguravateljstvom.

– Očekujem da će mjere koje je predložio Obama dovesti do pada profita financijskih institucija za 10 posto – kazao je bankar Peter Helmer.

Ključne riječi

Komentara 37

UK
Ugo Kajvez
09:42 25.01.2010.

Kak nestalo?? ......... pa svih pet američki tiskara love rade punom parom i tiskaju dolarčeke ko lude, doduše bez pokriča ali ko to nije bitno ..........

SA
sadaive
22:58 30.01.2010.

Živio drug Obama,živio socijalizam,doli Sionski kapital.Doli priorat.

JO
josko
18:54 24.01.2010.

U komentarima ispod ima dobrih misli, ali i puno gresaka. Za pocetak Greenspan nije bio \"Clintonov ministar financija\" - nego je bio sef Treasury - sto bi se moglo prevesti \"Drzavna Riznica\" - on je u kontroli \"tiskanja novca\" i slicnih stvari. Najblize (za razumjevanje u Hrvatskoj) bi bilo usporediti ga s Rohatinskim, Guvernerom Narodne Banke. Dakle - on je neovisan i nikako nije u icijem \"kabinetu\". A Greenspan je to postao jos krajem mandata predsjednika Reagana. Drugo, ovo u slnaku spomenutih gubitak od 30 milijardi dolara ... da tko ne bi to shvatio previse bukvalno - radi se o padu vrijednosti dionica, i taj pad je bio i veci ovaj protekli tjedan - gdje je DOW indikator pao oko 400 jedinica (ako se se sve \"prilijepi\" - sto mnogi cine - ovom opravdanom i nuznom govoru Obame. A posto ukupna vrijednost cjelokupnog americkog gospodrastva je oko 14 trilijuna dolara, a DOW je sada na oko 10,200, onda ispada da svaka jedinica DOW \"vrijedi\" oko 1.4 milijardu dolara. Pa ako se cijeli govor i nakana Obame poistovjeti sa svim gubitkom na dionicama Wall street-a protekli tjedan - matematika nam kazuje da je govor Obame smanjio vrijednost americke ekonomije za oko 640 milijardi dolara... hmmmm, jako impresivno, zar ne!? Medjutim, sve to skupa ima relativno malo utjecaja na \"Joe Main Street\" - ili obicnog covjeka u Americi (a ima nas sada oko 300 milijuna ovdje). Ovdje se i dalje dobro zivi - naravno, ako nemas posao, onda je gadno kao i svugdje u svijetu. A najvise sto bi se u Hrvatskoj trebali brinuti: - ne koliko je americko gospodarstvo \"izgubilo\" ovim govorom Obame ... nego sustinskim problemima Hrvatske, gdje nije glavni problem Polancec ili koji drugi optuzeni moguce \"lopov\" ... problem je kompleksniji, a pojednostavi bih ovim: - zasto ima toliko silno neucinkovitih drzavnih cinovnika?; - zasto su: - jaja, meso, benzin, kupus, krumpir, auti, cavli, sarafi, drvo, namjestaj, itd. - zasto je sve to skuplje u Hrvatskoj nego li u Americi (u apsolutnom iznosu - a kad se jos usporede GDP i prihodi, razlike na stetu Hrvatske su nevjerojatne! Pa, ajmo o tome diskutirati, umjesto - koliko je \"nominalne stete\" ucionio govor Obame! Ah, toliko bi se moglo o ovim temama pisati ... a tako cesto se diskutira o posve ispraznim stvarima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije