Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodni kongres

U Dubrovniku održan susret stručnjaka za razvoj turizma

kongres u Dubrovniku
30.04.2014.
u 17:40

Uspješno je završio Prvi međunarodni kongres 'Towards Green Growth: Entrepreneurship and Innovation in Tourism' ili 'Prema "zelenom" razvoju: Poduzetništvo i inovacije u turizmu'. Kongresu je prisustvovalo više od 120 sudionika iz 19 zemalja.

Uspješno je završio Prvi međunarodni kongres 'Towards Green Growth: Entrepreneurship and Innovation in Tourism' ili 'Prema "zelenom" razvoju: Poduzetništvo i inovacije u turizmu' koji se održao u Dubrovniku u hotelu Palace. 

Na kongresu su se susreli predstavnici ministarstva gospodarstva, poduzetništva i turizma iz zemalja Jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije predvođeni dr. Alanom Paićem, v.d. načelnikom Odjela za Jugoistočnu Europu pri Tajništvu za globalne odnose OECD-a. Prisutni su bili i stručnjaci Europskog gospodarskog i socijalnog odbora iz Italije, Slovenije, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Grčke i Austrije, kao i stručnjaci iz SAD-a, Finske, Francuske, Belgije i Poljske.

Kongresu je prisustvovalo više od 120 sudionika iz 19 zemaljaRadna grupa za turizam OECD-a i Regionalni savjet za suradnju, povodom održavanja kongresa, oformili su posebnu Radnu skupinu stručnjaka za turizam Jugoistočne Europe (South-East Europe Tourism Expert Group, TEG) koju sačinjava 30 visoko pozicioniranih članova iz javno-privatnog sektora zemalja Jugoistočne Europe. Cilj TEG-a je povećati konkurentnost turističkog sektora Jugoistočne Europe u razdoblju od 18 mjeseci. 

Radna skupina je raspravljala o karakteristikama i trendovima razvoja turističkog sektoradobrim primjerima iz prakse. Prvi primjer predstavila je grupa stručnjaka iz Central European Initiative-a koja je predložila povezivanje i isticanje kulturnog nasljeđa Jugoistočne Europe putem festivala, kulturnih znamenitosti, brendiranja tradicijskih kuća i povezivanja u svim 

Sastanak TEG-a fokusirao se na identifikaciju glavnih prepreka koje onemogućavaju razvoj i konkurentnost turizma Jugoistočne Europe na području prometne infrastrukture, raspoloživosti potrebnih vještina, regionalnog brendiranja i promocije, konkurentnosti cijena, profita i ekološke održivosti. 

Na kongresu je prikazan i film francuskih poduzetnika gđe Marine Laviec i g. Ouahide Dibane „Free Creativity“ kojim se pokušava odagnati strah mladih prema poduzetništvu.

Kongres je pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića, uz potporu Grada Dubrovnika, Ministarstva turizma, Ministarstva poduzetništva i obrta, HAMAG-a te Europskog gospodarskog socijalnog vijeća (EESC).

Komentara 1

JU
justina
18:23 01.05.2014.

Oni su samo htjeli na račun poslovnoga putovanja posjetiti Dubrovnik. Zeleni rast. Isticanje kulturne baštine. Što im je zajedničko. Dubrovnik samo gradi hotele, betonira obalu, a prosvjeduje protiv gradnje na brdu. Dubrovnik nema pitke vode kad padnu veće količine kiše.e. Dubrovniku nije palo na pamet povući sredstva iz EU fondova da rješi pitanje gospodarenja otpadom (za cijelu županiju). Dubrovnik ima zimzeleno raslinje, gusto, prekrasno, koje ne trebate zalijevati tijekom ljeta (planika, crnika, borovina ...) ali to se krči kako bi se oko hotela zasadile palme na umjetnim površinama koje se svakodnevno navodnjavaju (dok u isto vrijeme na Pelješcu turisti ostaju bez vode u sred sezone). Baš su našli grad za razgovor o zelenom rastu. Jedino ako beton oboje u zeleno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije