Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLONILI ZAPRekE

U borbi za Kupare Turci, Azeri i - Todorić

'16.07.2013., Dubrovnik - Bivse vojno odmaraliste Kupari, na koje sad dolaze domaci kupaci i vrlo malo turista.  Photo: Boris Scitar/VL/PIXSELL'
'Boris Scitar/VL/PIXSELL'
19.08.2013.
u 08:45

Koncesija ne bi trebala biti niža od 200 mil. eura, a ulagač će dobiti pravo građenja na 99 godina

Nakon gotovo godinu dana rada na uklanjanju administrativnih zapreka, investicijski projekt Kupari konačno je "čist" i spreman za raspisivanje natječaja za pronalazak investitora, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik. Tender čije je sastavljanje pri kraju još mora proći nekoliko proceduralnih stupnjeva, odnosno njegova rješenja treba usvojiti Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a potom i Vlada koja bi to mogla učiniti na drugoj sjednici poslije ljetne stanke.

Drugi zalogaj Karisme

Tender bi svjetlo dana mogao ugledati početkom rujna, a ako bude po planu, investitor će biti poznat krajem 2013. Pronalazak ulagača ne bi trebao biti problem s obzirom na to da se u vezi s projektom već dulje vrijeme spominje nekoliko poznatih imena u turističkoj industriji. Uz turski Rixos, koji se spominjao još dok je u Vladi bio Radimir Čačić, za Kupare je interes pokazao Ivica Todorić, odnosno tvrtka Karisma Hotels Adriatic, čiji je suvlasnik njemački TUI uz meksičku Karismu International. Kupari su drugi veliki zalogaj tvrtke Karisma hotels Adriatic, koja je zaživjela početkom ljeta strateškim povezivanjem navedenih partnera, nakon kupnje 88-postotnog udjela hotelske tvrtke Koločep za 36,4 milijuna kuna. Kako su nam potvrdili iz Ministarstva turizma, u novije vrijeme ozbiljno su zagrizli i investitori iz Azerbajdžana, čija je nacionalna agencija za investicije na svojim internetskim stranicama početkom kolovoza uputila poziv svojim ulagačima, odnosno objavila je najavu raspisivanja natječaja za Kupare, predviđajući da će se tender raspisati u roku od deset dana.

Dvije tisuće kreveta

Neslužbeno doznajemo da će se, kako je i planirano, u Kuparima ulagaču dati pravo građenja na 99 godina. Nakon raspisivanja tendera, investitori će imati dovoljno vremena da prikupe dokumentaciju te naprave dubinsko snimanje, kako bi definirali opseg poslova te visinu investicije, ovisno o tome hoće li rušiti postojeće objekte i graditi nove ili ići u rekonstrukciju. Početna cijena koncesije ne bi trebala biti ispod 200 milijuna eura, a u elaboratu će se posebno vještačiti zemljište, posebno građevine, a posebno dijelovi projekta koji pripadaju kulturnom dobru.

Riječ je o Hotelu Grand koji je bio zaštićen kao nepokretno kulturno dobro. Međutim, kako smo neslužbeno doznali, Ministarstvo kulture pristalo je poništiti status kulturnog dobra za Hotel Grand, no samo iz formalnih razloga, da bi se izbjeglo objavljivanje dvaju natječaja.

Kako pojašnjava naš izvor, Hotel Grand u natječaju će ipak dobiti poseban status, odnosno neće se mijenjati uvjeti konzervatora kad je u pitanju ulaganje u rekonstrukciju objekta. Rušenje neće biti dopušteno. Kupari su prije Domovinskog rata u pet hotela i kampu ostvarivali više od 1,5 milijuna noćenja godišnje. U hotelima je u sezoni radilo i 800 ljudi.

Na 345 tisuća četvornih metara predviđena je gradnja hotela s više od dvije tisuća kreveta, kao i kongresnog centra s dvije tisuće mjesta. Vrijednost investicije procjenjuje se na 200 do 250 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije