Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDESLAV ŠANTIĆ

U 2010. rast će nezaposlenost, padati plaće, a BDP će se dodatno srozati

nezaposlenost
Davor Javorović/PIXSELL
26.02.2010.
u 14:28

U 2010. godini može se očekivati daljnji pad BDP-a za oko 1,4 posto, što će se odraziti i na tržište rada kroz daljnji rast nezaposlenosti te pad plaća pogotovo u prvoj polovici godine.

Prva procjena DZS-a o bruto domaćem proizvodu (BDP) za posljednje tromjesečje 2009. upućuje na zadržavanje nepovoljnih kretanja u domaćem gospodarstvu. Tako je u odnosu na četvrto tromjesečje 2008. godine BDP realno smanjen za 4,4 posto.

Iako se tek očekuje objava detaljnije procjene BDP-a, koja uključuje i objavu po kategorijama potrošnje, ne treba očekivati značajnije promjene u odnosu na prijašnje podatke. Naime, s realnim padom prometa u trgovini na malo od 14,4 posto i dalje će najznačajniji utjecaj na kretanje BDP-a dolaziti od pada potrošnje kućanstava. Također, u listopadu i studenome godišnji pad građevinskih radova ubrzan je na 12,9 posto. Ovo, uz daljnje usporavanje kreditne aktivnosti prema poduzećima te snažno smanjenje uvoza kapitalnih proizvoda, upućuje na pad kapitalnih investicija.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjima trebao bi se ponešto umanjiti i pozitivan utjecaj kretanja neto izvoza na ublažavanje pada gospodarske aktivnosti. Naime, primarno zbog baznog efekta bilježi se određeno usporavanje pada deficita robne razmjene s inozemstvom. U realnim iznosima moguće je očekivati da će podaci upozoriti i na blagi realni pad državne potrošnje.

Podaci sugeriraju da je BDP tijekom cijele 2009. godine realno smanjen za 5,8 posto. Ne postoji mnogo razloga za optimizam glede oporavka domaćeg gospodarstva u 2010. godini, iako se može očekivati određena stabilizacija aktivnosti u drugoj polovici godine. Naime, dosadašnji najznačajniji domaći generatori gospodarskog rasta (potrošnja kućanstava i kapitalne investicije) ostat će dominantno pod pritiskom nepovoljnih trendova na tržištu rada te pokušaja zauzdavanja rasta javne potrošnje 2010. godine.

Također, s nepovoljnom strukturom te niskom razinom konkurentnosti domaćeg gospodarstva, uz spori oporavak u najznačajnijim inozemnim partnerima, značajniji poticaj oporavku ne treba tražiti niti od inozemne potražnje pa ni u segmentu usluga, odnosno sektoru turizma. U ovakvim okolnostima nije izgledno niti značajnije dinamiziranje ulaganja privatnog sektora. Stoga se u 2010. godini može očekivati daljnji pad BDP-a za oko 1,4 posto, što će se odraziti i na tržište rada kroz daljnji rast nezaposlenosti te pad plaća pogotovo u prvoj polovici godine.

Komentara 49

DU
Deleted user
17:39 26.02.2010.

exorcist...jel ti ovo Nostradamus sapnuo?

SA
Santiago
15:45 26.02.2010.

Niti jedna analiza do sada koju su dali naši vrsni ekonomisti nisu se ostvarile.Tako neće niti ova jer sve dok naši ekonomisti od Tipurića kupuju ispite nemaju pravo raspravljati o ovim temama.

UK
Ugo Kajvez
15:35 26.02.2010.

Razmišljam dali kupiti zlato ili svicarske franke .... hmmm ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije