Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazvali smjene

Tvrtka za dlaku izbjegla drugi stečaj, u prvom su bili punih 6 godina

Željko Biloš OLT
Foto: Davor Javorović/Pixsell
02.05.2014.
u 13:27

Ministarstvo financija glasovalo je protiv OLT-ova predstečajnog plana, no rješenje o obustavi nagodbe poslije je poništeno

Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva, tvrtka koja je izazvala smjene u Poreznoj upravi, za dlaku je izbjegla stečaj drugi put. U prvom su bili šest godina, do lipnja 2006. Pred kraj te agonije odlučeno je da se radnici nagrade podjelom 23.742 dionice tvrtke nominalne vrijednosti 300 kuna.

Svaki je zaposlenik dobio 180 dionica. No, krajem lipnja iste godine 126 od 132 radnika dionice je prodalo Anti Ćerluki, sada predsjedniku uprave tvrtke, za 3600 kuna, odnosno za svaku su dionicu dobili po 20 kuna. Poreznici tada utvrđuju da su radnici u naravi primili 7,122.600 kuna. Nastali dug kupnjom prvih dionica ove metaloprerađivačke tvrtke 2008. preuzima Željko Biloš, odnosno njegov Osimpex.

Bilo im je poznato, kako je prije kazao za Večernji list sam Biloš, da OLT iz poslovanja to neće moći platiti. Dok je Osimpex imao većinski paket dionica (64,95%), pokušali su se kreditno zadužiti, ali neuspješno. Žalili su se već na prvo porezno rješenje prije sedam godina.

Prijetilo im se ovrhama, ali do blokade donedavno nije došlo. Slučaj su predali na Upravni sud, a od Ministarstva financija tada su zatražili da se ovrha zadrži do okončanja postupka. Kada je završen, poreznici su krenuli u akciju, a OLT-ovci odgovorili molbom za reprogram. Odobren im je i vraćali su rate dok ih nije “pokosila” kriza.

Reprogram im je ukinut, a OLT zatražio otpis kamata. Nakon analize poreznici su ih odbili pa su stigli do predstečajne nagodbe. Početkom ove godine Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik bilo je protiv predstečajnog plana. Račun im je blokiran, a radnici su ostali bez plaća.

– Uvažene su žalbe pa je poništeno rješenje o obustavi nagodbe. Račun je odblokiran, a radnicima isplaćena jedna plaća – kaže odvjetnik Krešimir Panjaković, povjerenik predstečajne nagodbe OLT-a. Osimpex je bio većinski vlasnik OLT-a sve do prošle godine, kada je prodan osječkoj Gradnji, a Željko Biloš zadržao je 9,96% dionica.

Komentara 1

OB
Objektivno...
14:20 03.05.2014.

Biloš... Kada će neka ulica dobiti ime po ovom kralju željeza i kičeraja? Ima jako lijepu kuću sa prekrasnim imitacijama "idola" pred kućom... Ko što je u Sulejmanu Veličanstvenom imao i Ibarhim nakon što ih je maznuo u pohodu naa Mađu Joj kad se sjetim kako su Sulejman i Hatidže šizili na te "idole" Čim ga je Suljo dao ucmekati odmah su i idoli preselili na nepoznato mjesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije