Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje od 22 milijuna €

Tvornica komposta, prva u nas, čeka, banke tražile nove uvjete

Kompostana Stari Perkovci
Foto: ''
03.03.2014.
u 09:55

-Banke su tražile da povećam ulaganje na 1,1 milijun eura, kaže Dragan Blažević, investitor tvornice u Starim Perkovcima kod Slavonskog Broda

U Starim Perkovcima bi uskoro trebala početi gradnja prve tvornice komposta u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost investicije iznosi 22 milijuna eura, a kapaciteti nove tvornice bit će oko 1200 tona tjedno, više nego dovoljno za hrvatsko tržište.

Kamen temeljac za kompostanu položen je još u svibnju prošle godine, ali s radovima se nikada nije krenulo jer su, prema riječima investitora Dragana Blaževića, banke "zakočile" ono što je već bilo dogovoreno i postavile nove uvjete.

- Iako svi pokazatelji govore kako će projekt biti uspješan, banke su tražile da povećam svoje ulaganje na 1,1 milijun eura, jer je riječ o za njih nepoznatoj proizvodnji. Stoga se sve skupa malo oduljilo – kaže Blažević. Suvremenu će tvornicu na površini od 53.654 četvorna metra graditi tvrtka CroCompost, a posao će u njoj pronaći pedesetak radnika.

Proizvedeni kompost koristit će se kao bazni sirovinski materijal u uzgoju šampinjona. Cijela tehnološka proizvodnja odvijat će se u potpuno zatvorenom pogonu. U CroCompostu nadaju se kako će preuzeti vodeće mjesto u proizvodnji kvalitetnog eko komposta, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

- Osnovu sirovinskog dijela potrebnog za proizvodnju komposta čine pšenična slama te konjski i pileći stajnjak. Upravo zbog sirovinske strukture, tvornicu sam locirao u Slavoniju – dodaje Blažević, koji će u radu koristiti bogato iskustvo iz slične tvornice koja je prije rata postojala u Zenici. Zbog visokih troškova uvoza, cijena komposta dosad je iznosila 305 eura po toni, a on je namjerava smanjiti na 160 eura. Oko dvije trećine proizvodnje izvozit će se. Tvornica će biti dokapitalizirana s potencijalnim partnerima, a prvi radovi trebali bi krenuti već na proljeće.

>>U Starim Perkovcima prva hrvatska tvornica komposta
 

Komentara 3

Avatar tajar
tajar
10:13 03.03.2014.

Ako bi Blaževićev komposot bio upola jeftiniji od uvoznog, nema teorije da će ga banke podržat. Pa one imaju udjele u stranim kompostanama!

LU
lutomirski
11:20 03.03.2014.

smece od drzave i njihovih zakona.... ne investirajte niti Kune u HR...

FU
FULL
17:39 07.03.2014.

Za banke, "nepoznata proizvodnja" (olfo) a traže povećanje financijskog uloga?? Na osnovu čega ako ne znaju "ništa"?? Okreni se stranim bankama, u Europi smo i nije problem; uostalom i Kineske banke imaju i previše kapitala i jedva čekaju ulaganja a ovaj projekt je više nego dobar, čak odličan. Kina će sigurno uvoziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije