Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob interesa

Tuflija je u upravi Štedbanke, a znat će o poslovanju šest banaka

Slavko Linić portal (1)
Patrik Macek/PIXSELL
23.03.2013.
u 14:50

Iako za Tufliju svi kažu da je stručnjak, ipak se postavlja pitanje o sukobu interesa jer dolazi iz banke, a imat će uvid u poslovanje konkurentskih šest banaka

Krajem prošle godine ministar financija Slavko Linić pokrenuo je projekt spajanja malih banaka i u planu optimistično zacrtao završetak projekta do početka travnja. Taj se datum približava, no ovih dana tek su izabrani savjetnici koji će projekt voditi. Iako je prvotni plan bilo spajanje sedam banaka, Jadranska banka je odustala. Spajanje šest banaka vodi DAB (Agencija za osiguranje štednih uloga), a izabrani su savjetnici Christian Panjol Tuflija, član uprave Štedbanke i većinski vlasnik Prosperus Investa koji upravlja i istoimenim FGS-om (fond gospodarske suradnje) te njegov kolega iz Investa Joško Miliša.

Nexus u Dalekovodu

Iako za Tufliju svi kažu da je stručnjak, ipak se postavlja pitanje o sukobu interesa jer dolazi iz banke, a imat će uvid u poslovanje konkurentskih šest banaka. Možda bi na takvo što trebao reagirati HNB, no ta je institucija odlučila stati podalje od Linićeva projekta. Tuflija je i većinski vlasnik Prosperus Investa koji upravlja FGS-om, Miliša ondje radi, a nedavno je drugi FGS Alternative ušao u Vaba i Centar banku pa bi opet moglo biti riječi o sukobu interesa.

Alternative je pak imao plan spojiti Vaba i Centar banku, no za sada to nije izgledno jer im to ne dopušta HNB koji nije zadovoljan njihovim radom u bankama ni ambicijama Alternativea da zauzmu čelne pozicije u banci. U Centar banci je Tomislavu Marincu to i uspjelo, no privremeno, na tri mjeseca, a za dulje će morati dobiti odobrenje središnje banke, što mu je navodno nekoliko puta poručeno da se neće dogoditi.

Iako je Alternative aktivan u ulaganju, negativne kotacije koje su se stvorile oko njih na tržištu ipak su dale brigu i državi koja u istom omjeru kao i privatni ulagači investira u FGS. Zakon je u početku krivo postavljen pa ulagači u FGS, odnosno država i privatni ulagači, prije svega mirovinski fondovi, ne mogu donijeti odluku ako je ne potvrdi društvo za upravljanje FGS-om. Taj problem upravo se događa s Alternativeom pa ulagači razmatraju kako situaciju riješiti, a nije isključeno da se upravljanje fondom prepusti novom društvu. Plan Alternativea za ulazak u Dalekovod vjerojatno neće biti realiziran, ali je zato FGS Nexus dobio zeleno svjetlo da uđe u tu tvrtku.

Jadranska banka odustala

Nezadovoljni radom FGS-ova, ministri Linić i Grčić pokrenuli su nedavno ideju o stvaranju novog equity fonda, čiji bi najveći ulagači bile banke, ali zasad je to odgođeno. No projekt spajanja banaka trebao bi završiti, složni su stručnjaci, Vlada i HNB, jer dugoročno velik dio tih banaka, zato što nije specijaliziran u poslovanju, neće moći opstati na tržištu. Sedma banka koja je odustala od spajanja bila je Jadranska banka jer se smatra srednjom bankom, ali, kako nam kaže sugovornik iz HNB-a, ta bi banka sada mogla i preuzeti neku banku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije