Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjuje se suficit

Trgovinska razmjena Hrvatske sa Srbijom približava se minusu

\'16.01.2009., Varazdin - Predsjednik Vlade Ivo Sanader u Varazdinu je otvorio novu tvornicu za proizvodnju mlijeka i bezalkoholnih pica Vindija Vivis.  Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/Pixsell
23.01.2012.
u 18:54

U Hrvatskoj gospodarskoj komori potvrđuju da se srpski deficit smanjuje, ali je Hrvatska još u plusu

Ured za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije pohvalio se da je Hrvatska u 2011. prvi put od 2001. godine zabilježila deficit sa Srbijom. B92 prenosi, naime, kako je prema srbijanskim statističkim podacima Srbija u prvih 11 mjeseci prošle godine u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti 430 milijuna dolara, a uvezla za 417 milijuna, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmjeni od 13 mil. dolara.

Godinu prije, podsjeća B92, robna razmjena između dviju zemalja iznosila je 707 mil. dolara, pri čemu je deficit na srbijanskoj strani bio 83 mil. dolara. No, u Hrvatskoj gospodarskoj komori demantiraju te brojke. Iako je evidentno da se trgovinska suradnja sa srpske strane intenzivirala i raste po višoj stopi od hrvatske te da naš izvoz u Srbiju pada, vanjskotrgovinska razmjena i dalje je, tvrdi se, u korist hrvatskog gospodarstva. Sunčanica Skupnjak-Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK, kaže kako je, prema podacima DZS-a, RH u prvih 11 mjeseci 2011. izvezla u Srbiju robe za 306 milijuna eura, a uvoz iz Srbije iznosio je 233 mil. eura, što znači da je RH i dalje u trgovinskom suficitu od 73 mil. eura.

Iako se ne slažu u brojkama, hrvatski suficit potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije. Prema njegovim podacima, deficit Srbije u robnoj razmjeni s Hrvatskom u 11 mjeseci 2011. iznosio je 6,9 mil. eura, dodaje Skupnjak-Kapić. Robna razmjena dviju zemalja bila je najveća 2008., kada je iznosila 821 milijun eura, uz srpski deficit od 239 mil. eura. Hrvatske kompanije od 2000. su u Srbiju investirale više od 500 milijuna eura, među kojima najviše Agrokor, Lura, Našicecement, Vindija i Pevec.

Komentara 12

JS
ja sam gladan
20:02 23.01.2012.

Uvijek dobro pregledam deklaraciju na proizvodu. Ako je iz Srbije, odmah bacam iz ruke i obrišem prste vlažnom maramicom.

Avatar puky
puky
20:54 23.01.2012.

... to je službeno ... a koliko se hrane uveze u prtljažnicima automobila ? ... a koliko će tek kad komunisti pomoći sa 2% većim PDV-om lakše se odlučiti za preko grane po nešto hrane ... osobno, bilo bi najbolje da je apsolutnu nula sa srbijom što se tiče i izvoza i uvoza ... strava ...

OR
ordinaryhandsome
19:20 23.01.2012.

HGK lol.. bacanje novca i samo služi demantiranju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije