Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove trošarine

Tomašković: Cigarete skuplje kunu, a profitirat će samo šverceri

tomaskovic
Žarko Bašić/Pixsell
26.08.2010.
u 14:00

- Proizvođači s novim trošarinama gube oko 130 milijuna kuna prihoda, trgovci 44, što za sobom povlači i pad zaposlenosti, a država neće imati nikakav financijski benefit - tvrdi D. Tomašković.

Cigarete poskupljuju za kunu. Jedino će cijene Ronhilla, koji puši svaki treći pušač u Hrvatskoj, te MC-a i Benstona ostati iste, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Davor Tomašković, predsjednik uprave TDR-a.

Državi mizernih 20-ak milijuna?

Tvrdi kako će tim potezom, odnosno preuzimanjem dijela trošarina na sebe, i TDR preuzeti teret rastuće gospodarske krize i sve lošijeg standarda građana. No, najnovija Vladina ekonomska računica u najmanju je ruku čudna i za nju ne postoji nikakvo opravdanje, izjavio je. S najnovijim trošarinskim sustavom, četvrtim u posljednje dvije godine, država neće imati nikakav financijski benefit.

Od 6,3 milijarde kuna prihoda duhanske industrije zaradit će tek dvadesetak milijuna kuna više na trošarinama, ali stotinjak milijuna kuna manje PDV-a. Proizvođači, naime, s novim trošarinama gube oko 130 milijuna kuna prihoda, trgovci 44, što za sobom povlači i pad zaposlenosti, tako da će povećanje trošarina ići u korist jedino švercerima cigareta. Udio nelegalnog tržišta cigareta u ukupnoj prodaji od 417 milijuna kutijica cigareta godišnje povećat će se tako za novih 20 milijuna kutija, odnosno na 65 milijuna kutija ili 15 posto, upozorava Tomašković, napominjući kako nove trošarine, koje su u Hrvatskoj sada tri puta veće nego u okruženju, TDR stavljaju i u poziciju nesigurnog poslovanja. Porezna opterećenja na cigarete u Hrvatskoj su sada veća i od onih koje EU zahtijeva za svoje članice.

Prema smjernicama EU udio poreza u kutiji cigareta u 2010. trebao bi iznositi 60 posto. No, kako se trošarine u RH najnovijim povećanjem penju na 33 posto maloprodajne cijene, na najprodavanijim brendovima udio ukupnog poreza sad je i 71 posto, odnosno 68 eura na 1000 komada cigareta. Prije povećanja trošarina proizvođači i trgovci od kutije, primjerice, Ronhilla, uprihodili su 5,63 kune, dok će uz povećane trošarine i cijenu uvećanu na 19 kuna taj iznos biti 5,58 kuna.

Istim stopama ide i konkurencija?

Na upit koliko će ih stajati doprinos neposkupljenja najprodavanijeg brenda, Tomašković je kazao kako je to teško reći jer je teško unaprijed procijeniti ponašanje potrošača. Primjerice, nakon poskupljenja 2009. prodaja na legalnom tržištu pala je oko 10 posto, dok se potrošnja najjeftinijih cigareta sa 17 posto u 2008., u 2010 popela na 26 posto. U 2010. se, pak, tržište upravo počelo oporavljati za nekih 5 posto, u odnosu na 2009., no s novim trošarinama sigurno će uslijediti novi pad legalne potrošnje.

Tomašković je rekao kako prije rebalansa proračuna nitko iz Vlade nije s njima kontaktirao. Kako će se ponašati konkurencija, teško je procijeniti. No ekonomska bi računica za sve brendove na hrvatskom tržištu trebala biti ista.

Komentara 16

UN
Universo
14:31 26.08.2010.

Cigarete trebaju biti i još skuplje kao što je to i u zemljama EU.Tko se voli trovati neka plati i gotovo.

OB
-obrisani-
14:32 26.08.2010.

Samo na ovaj naslov morale bi kod nasih carinika na svim granicnim prjelazima zazvonit alarmantna zvona.... Povecati kontrole i uvesti stroze kontrole , za svaku kutiju cigareta naplatiti kod svercera po cijeni koliko kostaju legalno prodavane cigarete u Hrvatskoj...Osim togaoga podnijeti kaznenu prijavu zbog utajivanja poreza drzavi... Mozda se onda opamete i drzavni proracun napuni tim putem... Sverc bilo koje vrste i koje cega nesmje biti...Njemacka zna kako se to radi ....Njeni carinici su nemilosrdni...

BK
bez_komentara_2
14:29 26.08.2010.

Hvala Bogu da netko zna što govori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije