Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeđanje na rasnoj osnovi

Tesla mora platiti više od 130 milijuna dolara odštete bivšem crnom radniku

FILE PHOTO: Tesla Inc CEO Elon Musk speaks onstage during a delivery event for Tesla China-made Model 3 cars at its factory in Shanghai
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.10.2021.
u 23:08

Snažno vjerujemo da činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Franciscu, poručili su iz Muskove kompanije Tesla

Naviknuo sam na mnogo toga jer su za mene kao crnca u Americi uvrede bile dio svakodnevice. Ali ono što sam morao doživjeti kao zaposlenik Tesle nadmašilo je sve uvrede i poniženja do sada”, kazao je 53-godišnji Owen Diaz nakon što je američki savezni sudac u ponedjeljak naredio kompaniji Tesla Inc da plati više od 130 milijuna dolara odštete bivšem crnom radniku nakon što je otkriveno da je bio izložen “rasno-neprijateljskom” radnom okolišu.

Sudac je rekao da kompanija nije poduzela razumne korake da se Owena Diaza, radnika na ugovor koji je bio zaposlen kao operater dizala u tvornici Tesla Fremont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

Diaz je 2015. i 2016. radio u kalifornijskom Freemontu, u Teslinoj tvornici. U proizvodnim halama, kaže Diaz, podli komentari i poruke mržnje bile su uobičajene, svakodnevne pojave.

U poruci zaposlenicima koju je kompanija Tesla objavila na svojoj web-stranici, proizvođač automobila izjavio je da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u pogonu tvornice i rasističke grafite u kupaonicama. Također je rečeno da se, tri puta kad se Diaz žalio na maltretiranje, kompanija umiješala i pobrinula da se poduzmu mjere.

“I dok snažno vjerujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Franciscu, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene”, poručili su iz Tesle.

“Stalno čuješ rečenice poput: ‘Dolazi ovamo, crnčugo,’ ili ‘Ajde nazad u Afriku’”, tako je Diaz u jesen 2018. u New York Timesu opisao svoje doživljaje: “I kadtad dođe trenutak kada se zapitaš: gdje je moja granica?” U tvornici su bili vidljivi i rasistički crteži. Na zidovima u toaletima su se nalazili kukasti križevi te natpisi KKK, skraćenica za KuKlux-Klan.

Međutim, Diaz nije jedini koji optužuje Teslu da u tvornicama vladaju nepodnošljivi radni uvjeti. Između 2018. i ožujka 2021. godine 120 osoba zatražilo je „pravo” da može tužiti Teslu zbog diskriminacije. Devet tužbi je odbačeno zbog nedostatka dokaza, a sve druge su prihvaćene. Tužbi bi bilo i više da ne postoje arbitražne izjave koje zaposlenici Tesle moraju potpisati pri stupanju na radno mjesto.

Oni time potvrđuju da svoju tvrtku neće „goniti” na sud u slučaju mogućeg spora. Diaz, kao i neki drugi radnici, nisu bili izravno zaposlenici Tesle, već su formalno bili radnici druge tvrtke koja ih je „posudila” Tesli. Zbog toga on nije ni potpisao taj sporazum te je mogao tužiti kompaniju.

Komentara 2

RA
rangoj
20:03 05.10.2021.

Crnci postali zaštićeni kao bijeli medvjedi! :) Naravno da ne podrzavam rasizam, ali slucajevi zadnje vrijeme postaju smiješni!

MM
Mamina maza
14:23 06.10.2021.

Ovaj multimilijunski iznos je definitivno prevelik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije