Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNI ČOVJEK ATLANTICA

Tedeschi: Ovo je vrhunski kriminal koji se dogodio u Ini! Ali nisu revizori za to odgovorni

Zagreb: U HUP-u je održana panel rasprava Što ulazak u eurozonu donosi hrvatskim poduzetnicima?
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
08.09.2022.
u 17:54

Treba stvari nazvati pravim imenom. Obračunati se protiv kriminala. Promijeniti način korporativnog upravljanja, pojačati interne kontrole. Kriminal postoji otkad je svijeta i vijeka, onda je to odgovornost nekoga tko ga radi! – smatra Tedeschi

Nisu revizori ti koji su trebali vidjeti što se dogodilo u Ini. Nije to njihov posao! – reagirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Tradea na razmjenu mišljenja između Večernjakove novinarke i člana uprave Erste banke Krešimira Barića na panel raspravi „Što ulazak u eurozonu donosi hrvatskim poduzetnicima?“ u organizaciji konzultantske kuće EY. Pojašnjavajući kako će se prelaskom na euro osloboditi dodatna likvidnost i smanjiti devizne rezerve zbog nestanka valutnog rizika, Barić je na novinarski upit hoće li ta likvidnost biti dovoljna da kompenzira potencijalni rast rezervacija poveća li se broj sudskih procesa dužnika u CHF-u uslijed približavanja rokova zastare, ustvrdio da banke rezerviraju dovoljno i u skladu sa svim međunarodnim standardima, za što, između, ostalog jamče i revizori u svojim izvješćima o njihovu poslovanju.

– Znaju revizori i zakazati. Arthur Andersen je na tome pao, a i sad u Ini revizori nisu uspjeli primijetiti da je nestala milijarda –  prokomentirala je novinarka, na što je u obranu revizije ustao Tedeschi.

Vlasnik Atlantica ustvrdio je kako ga ljuti kad mediji prozivaju revizore u ovom slučaju jer odgovornost nije na njima. I da bi mediji to trebali razumjeti. Na novinarsku konstataciju da je netom prije spomenuo da nije odvjetnik Vlade, ali ova reakcija izgleda kao da se postavlja kao odvjetnik revizora, Tedeschi je odvratio:

– Ovo je vrhunski kriminal koji se dogodio u Ini! Ali ne volim kad postoji nerazumijevanje u javnosti koja je odgovornost Vlade, Uprave i revizora. Odgovaram emotivno jer smatram da je uloga medija da građanima predstavite situaciju na ispravan način. Vodio se razgovor o odgovornosti NO-a za to što je nestala milijarda. Kod Ine postoji korporativni government - Odbor izvršnih direktora. To je novum koji je MOL uveo. Revizor je verificirao dokumente koje mu društvo podastire. Ako je netko falsificirao dokument, prekršio pravilo da interno moraju biti dva potpisa, a bio je jedan, može biti pitanje je li zakazala interna kontrola u Ini, ali ne o
odgovornosti revizora. Loptamo se podacima. Pritom sam zadnji koji bi nekoga ekskulpirao. Zadnji bih nekoga branio. U Ini nema adekvatnog korporativnog upravljanja! – komentirao je Tedeschi dodajući da revizor nije mogao vidjeti ako je netko odlučio raditi falsifikat.

– Treba stvari nazvati pravim imenom. Obračunati se protiv kriminala. Promijeniti način korporativnog upravljanja, pojačati interne kontrole. Kriminal postoji otkad je svijeta i vijeka, onda je to odgovornost nekoga tko ga radi! – smatra Tedeschi.

Na novinarsku konstataciju da je posao revizora onda debelo preplaćen i izjednačen s javnobilježničkim jer oni jamče za istinitost potpisa i dokumenta, te da nije uputno da poduzetnici medijima imputiraju što bi trebali, a što ne, preispitivati jer ni poduzetnici sigurno ne bi imali tako dobre rezultate da im novinari govore kako raditi, Tedeschi je uzvratio:

– Ja sam novinar! Ja sam i novinar svaki tjedan po tri sata. Bio sam i u ulozi izdavača, imam svu empatiju za novinare, znam koja je odgovornost novinara. Nemam problema da se išta propituje. Ali ako netko smatra da nije revizor uočio da je određeni dokument ili falsificiran ili neadekvatan, onda reagiram. Ako je netko napravio nešto protuzakonito, ne mora ga nužno revizor otkriti – uvjeravao je čelni čovjek Atlantica.

Na to se referirao i prisutni Berislav Horvat, predsjednik Uprave u EY-u Hrvatske, inače Ininih revizora od 2014. do 2021. i rekao:

– Kao revizor u Ini od 2014. do 2021. ističem da je nama transparentnost i komunikacija jako bitna. Mogu samo reći da revizija daje razumno uvjerenje da su financijski dokumenti autentični. Mi stojimo za svog rada, uvjeravam da nije stvar u reviziji.

Tedeschi je poentirao: Ovo je kriminal, ako je netko imao jednu vrstu ovlaštenja, radio na štetu tvrtke da bi sebi ili nekom trećem pribavio korist, onda je to kriminal. Sustav nije imun na kriminal, i u najkvalitetnijoj tvrtki je moguć kriminal. Postavili ste o upit jesu li revizori ovo mogli uočiti ili ne? Meni se čini da ovo nisu mogli uočiti. 

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Kajman
Kajman
18:35 08.09.2022.

Pravi se je javio. Da čujemo kako si ti došao do prvog milijuna. Progooglajte Rado Pezdir o UDBI

PR
prajdali100
18:32 08.09.2022.

Najbolje je ništa ne napisati o ovom liku ! Još dijeli lekcije na sve strane.

Avatar Cantor
Cantor
18:41 08.09.2022.

Jedan od glavnih vinovnika „pretvorbe” i transmutacije 90 tih i evidentni ratni profiter govori o kriminalu i moralu. O zemljo otvori se....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije