Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema panike na tržištu kapitala

Svjetske burze: Dubai neće ozbiljnije uzdrmati svjetski financijski sustav

burza japanska
arhiva VL
01.12.2009.
u 08:06

Blagi rast zabilježen je jučer i na Wall Streetu, gdje su investitori također odbacili paniku zbog Dubaija, no izgleda da ih sada više brine najava pada potrošnje.

Panika koja je prošlog tjedna zavladala na svjetskim burzama, a čiji je uzrok dužnička kriza Dubaija, čini se, bila je kratkog vijeka. Naime, na azijskim burzama danas, kao i jučer cijene dionica su rasle. Time su ulagači pokazali kako smatraju da "slučaj Dubai" neće ozbiljnije uzdrmati svjetski financijski sustav.

Prema podacima s Bloomberga indeks tokijske burze Nikkei danas je narastao dodatnih 2,4 posto, nakon što je i jučer rastao više od dva posto. Ojačali su i indeksi na drugim azijskim burzama u Hong Kongu i Južnoj Koreji, kao i u Indiji i Australiji, i to do jedan posto.

Rast i na Wall Streetu

Blagi rast zabilježen je jučer i na Wall Streetu, gdje su investitori također odbacili paniku zbog Dubaija, no izgleda da ih sada više brine najava pada potrošnje, pogotovo u SAD-u, u vrijeme blagdana kad se inače najviše troši. 

U Japanu pak smatraju kako bi središnja banka morala napraviti nove korake  u vezi jačanja jena i pada potrošačkih cijena, odnosno poticanja rasta gospodarstva općenito. Takve najave rezultirale su padom vrijednosti jena u odnosu na dolar, što je donijelo pozitivan učinak na dionice velikih japanskih izvoznika posebno iz sektora auto industrije.

Tržište bilježi i rast cijene nafte čija je vrijednost  narasla iznad  77 dolara po barelu.

Ključne riječi

Komentara 1

OF
odd_fellow
08:36 01.12.2009.

Panike možda nema, ali svakako ima produbljavanje krize, jer se svjetski sustav kreditno-dužničke ekonomije malo po malo urušava (oporavka ne može biti bez povratka jeftine energije). Nakon masovnih bankrota kompanija - o pojedincima ne treba ni pričati - slijedi, u naredne 2-3 godine, bankroti pojedinih država, uključujući, naravno, i Lijepu Našu (pardon, Njihovu).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije