Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kartična utopija

Svijet napušta gotovinu, a u Hrvatskoj manje kartica

crn-kartice-txt.jpg
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
23.07.2014.
u 15:30

U Norveškoj se samo pet posto svih transakcija obavlja u gotovini, a još ih je manje u Švedskoj i Velikoj Britaniji

Potpuni nestanak plaćanja u gotovini možda je i bliže nego što se čini. Iako zvuči pomalo utopistički, o potpunom izbacivanju gotovog novca iz novčanika sve glasnije razmišljaju Norvežani. Tako Finans Norge – vodeća financijska korporacija koja okuplja 200 financijskih institucija – smatra da bi Norveška do 2020. trebala potpuno prijeći na bezgotovinsko plaćanje karticama.

Eliminacijom gotovinskih transakcija spriječili bi se problemi s financijskim kriminalom, pljačkama i pranjem novca, ocjenjuje Finans Norge. Kako sada stvari stoje, Norveška je već na dobrom putu da novčanice i kovanice postanu tek uspomena. Naime, u toj se državi samo pet posto svih transakcija obavlja u gotovini. Inače, još manje gotovinskih transakcija bilježi se u Švedskoj i V. Britaniji.

Bezgotovinsko plaćanje korisno je za sve sudionike u platnom prometu, tvrdi Marija Duljković, sudska vještakinja za bankarstvo i financije i velika zagovornica bezgotovinskog plaćanja.

– Prijenos, prijevoz i čuvanje gotovog novca vrlo su skupe i rizične transakcije, što se na kraju cjenovno odražava i na krajnje korisnike – upozorava Duljković. Prema podacima iz lanjskog istraživanja Sektora za bankarstvo Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj je na kraju lanjskog lipnja postojalo 8,5 milijuna debitnih i kreditnih kartica, šest posto manje nego godinu ranije.

Ukupna vrijednost kartičnih transakcija u prvih šest lanjskih mjeseci iznosila je 56 milijardi kuna, 0,5 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. Duljković, koja potpuno ukidanje gotovinskih transakcija ne smatra dalekom budućnošću, ističe kako je financijskom sustavu u interesu da se što više koristi bezgotovinsko plaćanje, pa nije slučajno da u Hrvatskoj izdano više od 8 milijuna kartica.

>>Samo gotovina: U Vatikanu zabranili kartice i bankomate

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
16:52 23.07.2014.

Kartice su odvele hrvate u dugove koje sad ne mogu vračati!

BA
basilije
17:59 24.07.2014.

za karticu moraš imat posao i redovna primanja, kako je toga u nas sve manje, manje je i kartica, ne

DU
Deleted user
17:03 25.07.2014.

A najkorisnije za banke koje od svake transkacije uzmu postotak... I onda još jedan nakon ulaska u minus, pa još kakvu naknadu za vođenje računa i izdavanje kartice... Što više kartica to su i naši managerski ugovori i bonusi veći... Navali narode na kartice, gotovina fuj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije