Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateški ulagač

Švicarci daju 20 milijuna eura i ulaze u Dinu, Dioki grupa u stečaj

Dina Petrokemija prosvjed (1)
Goran Kovačić
Autor
Marko Biočina
16.07.2012.
u 18:08

Prema riječima prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, švicarska tvrtka pristala je uplatiti 5 milijuna eura, od kojih će biti podmirena potraživanja radnika te daljnjih 15 milijuna eura za obrtni kapital i druge troškove

Švicarska kompanija United Energy bit će strateški ulagač u Dina Petrokemiju. To je prezentirano javnosti nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata Diokija. Na taj način bit će omogućeno ponovno pokretanje proizvodnje u pogonima na Krku te isplata zaostalih plaća radnicima.

Zemljište za LNG

Prema riječima prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, švicarska tvrtka pristala je uplatiti pet milijuna eura, od kojih će biti podmirena potraživanja radnika, te daljnjih 15 milijuna eura za obrtni kapital i druge troškove ponovnog pokretanja poslovanja Dina Petrokemije. Nakon što to bude učinjeno, Dioki grupa, tvrtka majka Dina Petrokemije, ići će u stečaj, u kojem će se provesti restrukturiranje. Kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, država je strateškom partneru dala jamstva da će se angažirati u rješavanju odnosa između Diokija i njegovih vjerovnika, što su u najvećem dijelu poslovne banke, ali i državne tvrtke poput HEP-a.

Kao što se već izvještavalo u medijima, dio plana restrukturiranja Diokija, odnosno Dina Petrokemije, trebala bi biti i prodaja nekretnina, u prvom redu zemljišta namijenjenog gradnji terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju. Za to zemljište interes je iskazao HEP, a u pregovorima s poslovnim bankama angažirat će se i državni dužnosnici. Iako to nije izrijekom rečeno, evidentno je kako ovaj plan podrazumijeva i gašenje Diokijevih postrojenja na zagrebačkom Žitnjaku jer ni strateški investitor za njih nije zainteresiran.

Predstavnik sindikata izrazio je zadovoljstvo ovakvim raspletom te činjenicom da su radnici dobili čvrste garancije o rokovima isplate. Ipak, da bi plan bio proveden, nedostaje još i pristanak najvećih kreditora Diokija, a to su banke. U kojoj će mjeri one pristati na scenarij u kojem jedan dio tvrtke propada, a drugi biva spašen, tek će se vidjeti, no evidentno je kako će pritom biti po snažnim pritiskom Vlade. To je neizravno potvrdio i prvi potpredsjednik Čačić rekavši kako “se radi o privatnoj tvrtki, ali od velikog značaja za hrvatsku ekonomiju, koju će država pokušati spasiti od propasti”.

Što su jamstva?

Također, javnosti će morati biti predstavljeni i svi detalji dogovora Vlade sa švicarskim ulagačem. Čini se dosta nevjerojatnim da je neka kompanija spremna uložiti 20 milijuna eura u prezaduženu tvrtku poput Diokija a da ne dobije čvrste garancije da će joj se to ulaganje vratiti. Problem je što sam Dioki takve garancije ne može dati jer gotovo sva njegova imovina ionako pod hipotekom banaka. Kolateral za ulaganje Švicaraca stoga je morala dati država, ako ne službeno, onda barem kroz neki neformalni aranžman ili obećanje. U idućim će tjednima biti zanimljivo vidjeti kojim je to garancijama država uspjela uvjeriti Švicarce na to ulaganje

Komentara 22

UK
Ugo Kajvez
18:52 16.07.2012.

Još jedna fingirana otimačina .....................

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:54 16.07.2012.

hahahhahahhahahhahahhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

OB
-obrisani-
22:27 16.07.2012.

Ma to sigurno Zagrebacka banka koja je otvorila filijalu u Svici kupuje ponovno sebe u Dini !! Samo je ovo pod codovima !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije