Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJAK RADNE SNAGE

Sve više stranaca radi u Hrvatskoj: Ključnu ulogu imaju Filipinci koji drže neslavni rekord

Građevinski radnici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.10.2022.
u 06:20

U prvih devet mjeseci prošle godine izdane su 60.943 dozvole za boravak i rad stranaca, a ove godine 57% više

Hrvatske potrebe za radnom snagom sve više popunjavaju stranci. Ove je godine otprilike svaki 17 zaposleni u Hrvatskoj došao iz inozemstva.

Točnije, od početka ove godine do kraja rujna hrvatski su poslodavci angažirali 95.678 stranaca dozvola za boravak i rad, od čega u trurizmu 29.347. Potražnja za stranim radnicima u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 60.943, narasla je u 2022. za gotovo 57 posto. Turizam je jedan od većih poslodavaca, a sve češće potrebe za radnom snagom namiruje u dalekim zemljama.

– Neki od tradicionalnih bazena, poput BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije, postaju nedovoljni izvori kvalitetne radne snage. Iako geografska blizina omogućava jednostavniju integraciju, spomenuti trend dovodi do postupnog oslanjanja na azijska tržišta radne snage, pri čemu ključnu ulogu imaju Filipinci – kaže Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy385, specijalizirane za posredovanje pri zapošljavanju radnika iz Filipina.

Inače, upravo su Filipinci, kojih je u Hrvatskoj ove godine angažirano 4576, među neslavnim rekorderima po čekanju na radnu dozvolu. Dok strani radnici, prema anketi Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, u prosjeku na dozvolu čekaju 38 do 81 dan, ovisno treba li im za Hrvatsku viza ili ne, za Filipince je prosjek i 90 dana.

Problem bi dogodine trebao biti manji jer su predstavnici Vlade na prošlotjednim Danima turizma obećali dodatnu digitalizaciju i pojednostavljenje procedura zapošljavanja stranaca.

VIDEO: Objavljena lista najboljih sveučilišta u svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

Komentara 3

DQ
Dq
07:42 13.10.2022.

Ako su se sve dosadašnje mjere vlade donosile na štetu onih koji uplaćuju u proračun , onda je pitanje dokle bude takav sustav opstao. Stranci nisu kod nas došli raditi , već smo većini tranzitna destinacija prema stabilnim i normalnim državama.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
07:20 13.10.2022.

To je u redu, Hrvatskim poduzetnicima je potrebna jeftina radna snaga.

GA
Gastarbeiter2
08:51 13.10.2022.

To je dobro i za našu genetiku.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije