Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrar i informatika

Sve što želite znati o hrvatskoj poljoprivredi potražite na Agropediji

Vedran Stapić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
24.11.2014.
u 12:54

Mnogo zanimljivih informacija može se doznati na stranici koju su razvili mladi osječki informatičari

Samo pet posto vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, od ukupno 193.146 registriranih, ima poljoprivredno obrazovanje. Dok hrvatski OPG-ovi prosječno gospodare sa 5,6 hektara zemljišta, njihovi kolege u EU u posjedu imaju 14,3 hektara. U obradi hrvatskih oranica prošle je godine sudjelovalo ukupno 108.738 traktora, najviše u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dok ih je najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj, svega 143. To su samo neki od podataka iz Agropedije, projekta mladih osječkih informatičara iz tvrtke SLink koji djeluje u okviru informacijskog servisa Agrokluba.

- Agropedija je bio logičan korak s obzirom na to da se bavimo podacima o poljoprivredi. Na njoj je proteklih godinu dana radio tim informatičara, agronoma i ekonomista, a tijekom toga vremena često se pokazalo da državne institucije “barataju” različitim informacijama o istoj temi zbog drugačije metodologije obrade podataka ili neusklađenosti brojnih registara – objašnjava Vedran Stapić, suvlasnik SLinka. Ovi Osječani Agropediju će definirati kao skup informacija koji opisuje tržište i sektor poljoprivrede u Hrvatskoj s podacima o prirodnim, ljudskim i administrativnim resursima te ostvarenoj proizvodnji. Istovremeno se ovdje mogu pronaći podaci i o svim aspektima primarne proizvodnje kao i osnovni pokazatelji prehrambene industrije susjednih tržišta – BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Crne Gore.

– To je prva verzija Agropedije koju smo izbacili prije nekoliko dana. Podaci se ažuriraju svaki dan. Željeli smo olakšati posao investitorima pa vjerujem da ćemo barem tako uspjeti doprinijeti promijeni trendova u agraru – priželjkuje Stapić.

Preko Agropedije se može doznati i kako su prvu čokoladu od riže u svijetu proizveli u Zvečevu, ali i da je u Hrvatskoj prošle godine proizvedeno 151.456 tona kruha. Najvažniji hrvatski izvozni aduti su, pak, prema Agropediji – rafinirani šećer, pšenica, cigarete i tunjevina, dok se jednim od najvećih problema poljoprivredne proizvodnje, koji je istovremeno i sociološki, smatra starenje seoskog stanovništva.

– Dnevno imamo više od 10.000 posjetitelja – zaključuje Stapić.

>> Hrvatsku preplavljuje val jeftine hrane iz Europske unije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije