Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjila se

Stopa nezaposlenosti u EU u rujnu iznosila 10,1 %

Nezaposlenost
Marijan Sušenj/Pixsell
02.11.2014.
u 16:43

Podaci za rujan 2014. upućuju na to da nezaposlenost u Europi nastavlja polako opadati, iako je i dalje vrlo visoka: više od 24,5 milijuna osoba koje traže posao ne uspijeva se zaposliti, kazao je europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje László Andor.

Desezonirana stopa nezaposlenosti u europodručju (EA18) u rujnu je iznosila je 11,5 %, što je stabilno u odnosu na kolovoz 2014., no manje u odnosu na 12,0 % u rujnu 2013. U području EU28 stopa nezaposlenosti u rujnu je iznosila 10,1 %, što je također stabilno u odnosu na kolovoz 2014., no manje u odnosu na 10,8 % u rujnu 2013. Podaci su, istuče Europska komisija, dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

- Podaci za rujan 2014. upućuju na to da nezaposlenost u Europi nastavlja polako opadati, iako je i dalje vrlo visoka: više od 24,5 milijuna osoba koje traže posao ne uspijeva se zaposliti, uključujući gotovo 5 milijuna mladih osoba mlađih od 25 godina. Europi je prijeko potrebna jedinstvenija burza rada. U tome će pomoći plan EU-a za ulaganje 300 milijardi eura, koji će ubrzo predložiti sljedeća Europska komisija, ali su u zemljama s velikim suficitom platne bilance potrebne i veće plaće, odgovarajuća monetarna politika te niži porezi za slabo plaćene poslove. Za poticanje zapošljavanja važne su i odlučne politike zapošljavanja, poput ''jamstva za mlade”, poticaji za zapošljavanje i ulaganje u vještine. Mora se nastaviti reforma ekonomske i monetarne unije kako bi se zemljama europodručja omogućilo učinkovitije suzbijanje asimetričnih udara, osobito s pomoću protucikličkih mehanizama. Naposljetku, svaka mjera kojom se pomaže povećanje inflacija koja je trenutačno vrlo niska mogla bi pomoći i u smanjenju trenutačno neprihvatljive razine nezaposlenosti - izjavio je europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje László Andor.

>>Za žene i nezaposlene koji će teško do kredita od EK stigla 182 milijuna eura

>>Bez posla u Hrvatskoj dnevno ostane 500 osoba

Komentara 3

TH
than
19:18 02.11.2014.

Jamstvo za mlade je najobicnije prodavanje magle samih politicara koji mogu u svojim ekonomski ruiniranim drzavama prodavati pricu da, eto, nesto kao rade za mlade. Svake godine na trziste rada dolaze novi mladi za koje jednostavno samo 'jamstvo' ne postoji. Uostalom nije ta cijela vojska nezaposlenih u Europi samo mladi do 25. Isto tako i kod nas. Ista prica. Mladi ovo, mladi ono... Bez pokretanja ekonomije sve je to samo mrtvo slovo na papiru, a birokracijom se ona ne moze pokrenuti, vec proizvodnjom. Ali ne proizvodnjom magle sto nasi politicari rade, vec konkretnom proizvodnjom. No, nasima je izgleda bitnija tus kabina, nego neka skola sa 4 djaka. Jer za skolu nema, ali za tus kabinu i vozni park uvijek ima para.

TE
teoodd
18:44 02.11.2014.

Prosjek Hrvatska 25% Njemačka 4% to je 14,5% da nije Milanovića i tate Josipovića sve bi to bilo drugačije.....

RA
Rangostar
08:34 04.11.2014.

Samo jos nedostaje Ukraina sa svojim prosjekom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije