Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvaliteta hrvatskog zdravstva

Što liječnici poduzetnici nude javnom zdravstvu: Suradnja znači racionalizaciju, bržu i kvalitetniju uslugu

storyeditor/2022-04-07/PXL_020217_15476257.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
09.04.2022.
u 19:54

Željko Rotim, predsjednik HUP-Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu naglašava da su se nakon prvog šoka na početku pandemije privatne zdravstvene ustanove brzo prilagodile situaciji

Iako se hrvatsko zdravstvo uglavnom bazira na javnoj usluzi, to je sektor u kojem djeluje i veliki broj poduzetnika sa značajnim brojem zaposlenih i prihodom od 3,5 milijardi kuna godišnje. Prema podacima Fine trenutačno 1500 liječnika poduzetnika zapošljava 9194 radnika.

Otporni i prilagodljivi

Najveće prihode među doktorima poduzetnicima u 2020., u iznosu od 127,9 milijuna kuna, ostvarila je Magdalena, klinika za kardiologiju i kardiovaskularnu kirurgiju iz Krapinskih Toplica. Ova tvrtka je imala 225 zaposlenih i dobit od 4,84 milijuna kuna. Slijedi Poliklinika Medikol sa 111,6 milijuna kuna dobiti i 17,8 milijuna dobiti, što je ostvareno sa 183 zaposlenih. Na tom nivou su i Specijalna bolnica Agram te Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističu da se zdravstveni sustav pokazao vrlo otporan i prilagodljiv sa svojom organizacijom i vrijednim liječnicima i medicinskim sestrama u ovoj pandemiji.

Željko Rotim, predsjednik HUP-Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu naglašava da su se nakon prvog šoka na početku pandemije privatne zdravstvene ustanove brzo prilagodile situaciji.

- Pandemija je uvelike promijenila rad liječnika. Taj rad je bio potpuno drugačiji i puno zahtjevniji nego što je inače uobičajeni rad zdravstvenih ustanova. Pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni pri HUP-u odmah su na početku pandemije obratili Ministarstvu zdravstva dajući sve svoje kadrovske i prostorne kapacitete na raspolaganje. Predložili smo aktivnije sudjelovanje privatnih zdravstvenih ustanova kao i jaču suradnju javnih i privatnih ustanova kako bi se našim pacijentima omogućila bolja dostupnost i bolja zdravstvena usluga - navodi Rotim.

Dobro za državu i pacijente

U HUP-u smatraju da je privatnu inicijativu u zdravstvu potrebno uvažavati kao partnere, što dovodi do racionalizacije i smanjuje nepotrebno ulaganje države u nešto u što je privatni sektor već uložio te povećanja kvalitete zdravstvene zaštite i prostorne dostupnosti zdravstvenih usluga, kao i smanjenje liste čekanja i tako se postižu znatne uštede za državu i korist za pacijenta.

- Nepopravljivi sam optimist da nam je budućnost dobra, osobito ako se najavljenom reformom koja je već započela, uspostavi i omogući na, transparentan način, lakša i bolja suradnja i privatnih zdravstvenih ustanova u javnozdravstvenom sustavu, zbog bolje dostupnosti i kvalitete zdravstva u Hrvatskoj - zaključuje Rotim.

VIDEO Ovo su bolesti od kojih Hrvati najviše obolijevaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije