Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zuji konkurencija

Stižu rumunjski dronovi, našim tvrtkama nisu konkurencija

06.10.2015., Zagreb - Tihomir Sasic, voditelj programa - poslovna rjesenja s bespilotnim letjelicama u IN 2 grupi.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
05.12.2015.
u 00:20

GDI već surađuje s Teamnetom, a i IN2 grupi ponuđena suradnja. Rumunjski Teamnet ima urede u šest država, zapošljava više od 800 stručnjaka i ima prihod od 94 milijuna eura

Ni dva mjeseca otkako je vodeći hrvatski softveraš IN2 grupa najavio ulazak u biznis s dronovima, tržište koje bi prema procjenama agencije Teal grupe u Europi ove godine moglo dosegnuti vrijednost od 93 milijarde dolara, nad tim novim potentnim tržištem za IT tvrtke zuji sve više konkurenata. Posljednji koji je odlučio izaći iz sjene rumunjski je brzorastući tehnološki div Teamnet.

Iako je riječ o kompaniji koja je u hrvatskoj javnosti gotovo nepoznata, u IT branši o njoj znaju mnogo. U Hrvatskoj je to tvrtka koja je lani zapošljavala dva čovjeka, imala promet od 648,2 tisuće kuna i neto dobit od 13,7 tisuća kuna. Matični pak Teamnet ima urede u šest država i zapošljava više od 800 stručnjaka. U deset godina narastao je na 94 milijuna eura prometa, a samo lani rast mu je bio 29 posto.

Cjelovito rješenje

Što Rumunji misle o hrvatskom tržištu za dronove, najbolje oslikava izjava izvršnog direktora Teamnet grupe Bogdana Padiua:

– Naša istraživanja pokazuju da će tržište dronova u Europi u idućih nekoliko godina znatno porasti i tu vidimo dosta prilika za Teamnet jer vidimo da se Hrvatska suočava s istim izazovima na koje je naišla Rumunjska kaže. Padiu dodaje da je Teamnet lani već sudjelovao u NATO-ovoj vježbi Unified Vision u Norveškoj, ali je fokus njihove ponude u Hrvatskoj na IT rješenjima u kojima se dronovi koriste u gospodarstvu i u civilne svrhe. Prije svega u kriznim i izvanrednim slučajevima, nadzoru granice, katastru, poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Teamnet u paketu nudi ono što hrvatske IT tvrtke GDi grupa, Geofoto, Giscloud, Mireo, IN2 grupa i Hipersfera nude pojedinačno. Ipak, domaći igrači nastup Rumunja gledaju blagonaklono.

Tihomir Šašić, voditelj razvoja poslovanja s dronovima u IN2 grupi, kaže da već rade nekoliko pilot-projekata i da će prve rezultate imati u veljači. Kao jedan od primjera onoga što IN2 radi, Šašić navodi korištenje dronova za snimanje oranica infracrvenim senzorima te analizu tih podataka kako bi se otkrilo zdravlje vegetacije. Dodaje da je Teamnet s njima već kontaktirao, da ih ne vide kao konkurenciju.

– Otvoreni smo za suradnju, ali hrvatsko je tržište u fazi edukacije i ispitivanja poslovnih scenarija, a Teamnet ima velika korporativna rješenja kaže Šašić.

Čekanje fondova EU

Predsjednik uprave GDi grupe Boran Lončarić, čija je tvrtka jedan od najvećih proizvođača i isporučitelja GIS rješenja u regiji te jedan od tri najveća hrvatska softverska izvoznika, navodi da već surađuju s Teamnetom.

– Prošli smo tjedan radili na zajedničkoj ponudi za naručitelja u Rumunjskoj, a radili smo zajednički i na projektima u regiji i Hrvatskoj kaže Lončarić.

Dodaje da je Teamnet već dvije godine prisutan u Hrvatskoj, ali je očekivao da će ovdje brže proraditi strukturni fondovi EU. Naime, Teamnet je u Rumunjskoj veliki dio razvoja i niz poslova s dronovima financirao novcem EU.

Da će glavni katalizator razvoja tržišta dronova u Hrvatskoj biti upravo strukturni fondovi, potvrđuje i Bojan Pečnik, osnivač Hipersfere, domaćeg startupa koji je razvio svoj dron. Pečnik kaže da je identificirao 10 do 15 prilika u strukturnim fondovima. 

>>Todorićev Alibaba kreće najkasnije iduće godine, u planu i dronovi

>>Uskoro dostava na kućni prag dronovima-helikopterima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije