Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju algoritam za praćenje

Startup Climatig prognozira klimatske rizike

storyeditor/2022-06-13/IMG-20220610-WA0014__1_.jpg
Foto: Green Future konferencija
1/6
14.06.2022.
u 09:03

Na konferenciji Green Future riječki je tim dobio nagradu za najbolji startup

Ekstremno visoke temperature, ekstreme oborine, šumski požari, porast razine mora, olujni vjetar, suša, uragani i poplave… sve su češći i dugujemo ih globalnom zatopljenju. Praćenje izloženosti poslovanja tim rizicima nije samo u funkciji zaštite portfelja, nego ga sve intenzivnije traži i regulativa. I to više nije niša, nego će vrlo skoro postati – mainstream.

Osam spomenutih rizika i procjenu njihova utjecaja na nekretnine odnedavno na našem, a uskoro i na europskom tržištu mogu pratiti korisnici aplikacije koju je kreirao riječki startup Climatig, a da je prepoznata kao potencijal, svjedoči i priznanje koje su upravo dobili na konferenciji Green Future u Splitu gdje su izabrani za najbolji startup.

Foto: Valentina Wiesner

Jedini u Hrvatskoj

– U budućnosti možemo ići i s puno većim brojem rizika: tučom, prognoziranom razinom snijega na automobilima, peludi, zagađenjem zraka – najavljuje Duško Radulović, osnivač i direktor startupa te otkriva da će od jeseni iskoračiti na tržište Njemačke, Austrije, Irske i Velike Britanije, a do kraja godine i u ostatak Europe.

U Hrvatskoj naveliko pregovaraju s bankama i osiguravateljima, predstavili su se Hrvatskom uredu za osiguranje i Udruzi gradova i općina, a imaju i jedan ugovor za facility menadžment. U drugoj fazi na redu su poljoprivrednici, a građane planiraju uključiti krajem 2023. ili početkom 2024. Zasad imaju devet zaposlenika, očekuju da će im trebati dvostruko više. Koriste klimatske modele najnovije generacije i dva scenarija klime koja su razvili UN i IPCC (Intergovernmental Panel on ClimateChange), a satelitske podatke preko ugovora s Europskom svemirskom agencijom. U pilot-programu je pet gradova: Zagreb, Medulin, Zadar, Križevci i Cres koji će svu imovinu "ubaciti" u aplikaciju Climatig.

Foto: Valentina Wiesner

– Gradovima koji su potpisnici SECAP strategije to pomaže da prate učinkovitost mjera koje su donijeli. Bankari mogu biti svjesni izloženosti imovine rizicima kako bi radili rezervacije za kredite, a osiguravateljima je to alat kod sklapanja novih ugovora – kaže Radulović. Na pitanje kako se njihove procjene odražavaju na klijente banaka i osiguranja, jesu li za njih usluga ili proizvod skuplji ako se pokaže da su rizični ili mogu potpuno ostati bez usluge, odvraća da je i za njih bolje da znaju koliko im je imovina izložena. Ima tek nekoliko kompanija koje se time bave u SAD-u i Velikoj Britaniji, a u Europi nekoliko startupa. U Hrvatskoj nitko. Uz Radulovića koji je doktor ekonomije: marketinga klimatskih promjena i energetike, u užem timu je i Alen Šterpin, voditelj odjela za klimatske promjene, fizičar i autor meteorološke aplikacije neverin.hr. Za financije i širenje na tržištu zadužena je Kristina Gaća koja vodi i ured u Zagrebu s bazom za klimatski dio. Imaju još dva klimatologa i softver inženjera i programera, specijaliste za ekonomiju i marketing te pravnika zbog GDPR-a.

Startup Climatig
Foto: Green Future konferencija

Dva scenarija klime

– Za izradu prognoza koristimo četiri klimatska modela i dva scenarija: umjereni i ekstremni koji očekuje da se razina stakleničkih plinova neće smanjivati do kraja stoljeća. Prvi očekuje do polovice stoljeća rast, pa stagnaciju, pa tek onda pad – kaže Šterpin. Majke tvrtke su Altacon i Sensum, a Climatig je brend od Altacona.

– U ovim tvrtkama zarađujemo da možemo investirati u Climatig. Radimo SECAP, strategije za gradove i općine, ugljikov otisak za poduzeća i proizvode, SME i velike – ističu. Imaju tri modela naplate: starter, grow i enterprise, a mjesečna pretplata ovisi o broju nekretnina i broju rizika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije