Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaobišli zakon

Srpska tvrtka vukovarskim brodom vadi i prodaje pijesak

Dunav
Foto: Davor Javorović/Pixsell
18.12.2015.
u 14:12

U Hrvatskoj je zakonskom uredbom zabranjeno eksploatiranje pijeska i šljunka iz domaćih rijeka, no to kod susjeda nije slučaj

Nakon prekida eksploatacije pijeska iz Dunava, vukovarska gradska tvrtka Komunalac ponovo je započela s poslom koji će joj, kako se najavljuje, donijeti i višemilijunsku zaradu. Međutim, dok je u Hrvatskoj zakonskom uredbom zabranjeno eksploatiranje pijeska i šljunka iz domaćih rijeka, kod susjeda to nije slučaj. Sukladno toj uredbi, Komunalac nije mogao više vaditi pijesak iz Dunava, što je radio desetljećima, ali su isti taj posao tvrtke iz Srbije radile bez ikakvih problema.

To je još jedan u nizu naših apsurdnih zakona radi kojega je ugašena jedna gospodarska djelatnost te je potican uvoz umjesto izvoza. Uredba je donesena pod pritiskom ekoudruga radi straha od produbljavanja korita rijeka i nemogućnosti plavljenja močvarnih područja gdje je to poželjno. Dok naše tvrtke to nisu smjele raditi, pijesak i šljunak uredno su eksploatirale tvrtke iz susjednih Srbije i BiH pojasnio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Direktor Komunalca Igor Štrangarević pojasnio je kako su ponovo u posao eksploatacije pijeska ušli preko jedne srbijanske tvrtke, Bager promet, do koje su došli javnim natječajem. Pijesak se sada eksploatira iz Dunava na osnovi koncesije te srbijanske tvrtke, nakon čega njihovo plovilo pristaje u Luku Vukovar i tamo deponira pijesak. Drugim riječima, elegantno je i zakonski zaobiđen hrvatski zakon.

Inače, radi zakonske uredbe, Komunalac je prije dvije godine prodao u Srbiju i brod koji je korišten za eksploataciju pijeska.

>> Poplava ne bi bilo da i dalje čistimo Kupu od pijeska

Komentara 11

NE
Neonacionalist
15:12 18.12.2015.

Nije mi jasno čemu kod nas te ekoudruge , jedva da više imaš ikoju tvornicu koja bi bila neki izvor zagađenja , uspješnom deindustrijalizacijom mi smo postali najekološkija zemlja na svijeta , pogledajte indeks zagađenja koji proizvodi Hrvatska, on jee toliko mali da pari kao da je cjela zemlja ekološki nacionalni park. Pa onda u dosadi izmišljaju zakone kojima spriječavaju sasvim normalnu djelatnost vađenja pijeska i šljunka .

RH
renato.habek
15:31 18.12.2015.

Mi sami sebe zahebemo - ne treba nam nitko drugi. Ove eko udruge nek krenu prodavati pamet nekom drugome ili nek izmisle na koji način namaknuti izgubljenu dobit. Bravo za ekipu iz komunalca - samo tak dalje.

TH
than
01:53 20.12.2015.

Uz ovako (ne)sposobne politicare ne znam cemu nas treba iznenaditi ova vijest. Dakle, oni vade, mi ne vadimo. Voda nanese pijesak njima, oni ga izvade, a nasi ljudi ga nisu smjeli niti dirati, a vrhunac ove gluposti politicara koji nas vode je kada taj isti pijesak prodaju nama na kraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije