Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Srbijanski gospodarstvenici žale se da ne mogu ući na naše tržište

đelić
Reuters
10.10.2011.
u 09:36

Za neuspjeh na tržištu bivših republika potpredsjednik srbijanske vlade krivi opterećenost prošlošću.

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić kaže da srbijanske tvrtke imaju problema s ulaskom na tržište bivših republika, a današnjih neovisnih država zbog opterećenosti prošlošću, pa to ilustrira podatkom kako je "Hrvatska investirala gotovo 600 milijuna eura u Srbiji, a nijedan od srbijanskih investitora nije uspio osnovati tvrtku u Hrvatskoj ili je tamo kupiti", piše beogradski B92.

– Prema Slobodanu Vučićeviću njegov hrvatski partner imao je vrlo loš tretman i nakon nevjerojatne prvostupanjske presude protiv njega, sada je drugostupanjska u njegovu korist, ali velika je šteta već napravljena – kaže Đelić dodajući da se situacija sa Slovenijom popravila pa je, primjerice, srbijanski Nektar kupio slovensku tvrtku Fructal.

– Tu su i primjeri drugih srbijanskih poduzeća – Komtrejda, kojemu je zatvorena tvrtka, i Galeba, koji se nije mogao razvijati. Tu su i proizvođači duhana i to ne samo domaći nego i američki, japanski, britanski, koji se ne mogu referencirati u trgovačkim lancima u Hrvatskoj, pa i činjenica da Hrvatska ne poštuje odredbe sukcesije – tvrdi potpredsjednik srbijanske Vlade. Hrvatski gospodarstvenici, međutim, tvrde da blokade nema, piše B92, i za njih svaki kvalitetni proizvod ima mjesto na njihovu tržištu.

U Hrvatskoj posluje desetak srbijanskih tvrtki, a u Srbiji 200 hrvatskih. 

– Mislim da su poduzetnici iz Srbije možda trebali imati malo više hrabrosti ako su imali konkretno zanimanje za neke investicije. Vjerujem da tu ima i politike, ne možemo pobjeći od toga. Svi smo svjesni kako se u posljednjih dvadeset godina mnogo toga bitno izmijenilo i sada je vrijeme za stvaranje novih odnosa – drži Ivan Ergović iz Nekse grupe, član Hrvatske asocijacije menadžera, a Damir Kuštrak iz Agrokora podsjeća da "kada idete prema zapadu, uvijek postoji dojam da nailazite na prepreke".

– Možda postoji takav dojam, ali takav isti dojam postoji u odnosima Hrvatske i Slovenije. Ako idete prema istoku, onda se uvijek žale da tamo na Zapadu nemaju previše razumijevanja. U biti svaki dobar proizvod nađe svog kupca. Ako se u Srbiji konačno počne proizvoditi Fiat, onda će on sasvim sigurno imati puno kupaca u Hrvatskoj kao što je nekada imala Zastava – kaže Kuštrak.

Ni nakon poruke hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da više neće biti političke opstrukcije za srbijanske proizvode, problemi nisu riješeni pa sadnice lavande nisu stigle na hrvatsko tržište jer su hrvatskom uvozniku zaprijetili da odustane od kupnje ovog srbijanskog proizvoda, zaključuje B92.

Komentara 39

NI
nidzo
11:17 10.10.2011.

Aj sad kad ste naklapali, pohitajte u Tisak imate choko smoki na akciji!!!

Avatar Grunf
Grunf
09:56 10.10.2011.

ako srbija počne proizvoditi fiat ja ga sigurno neću kupiti i da se mene pita ja im nebi nikada dozvolio da investiraju u hrvatsku a kamoli da uvoze svoje proizvode

Avatar delminium
delminium
12:27 10.10.2011.

Opet su ugroženi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije