Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.05.2015. u 12:00

Poziva se na spašavanje demokratskih prava – kao da u SAD-u demokracije nema

Međunarodnih sporazuma, posebno trgovinskih, plaše se oni koji imaju određen monopol, koji se boje konkurencije. Možda zbog toga pokret protiv Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP) u svome geslu nije iznio strah od ukidanja monopola, već je smišljeno geslo: Spasimo demokratska prava, spasimo prava građana i potrošača te okoliš i zdravlje. Pokret se zove „Stop TTIP!”, povezuje oko 400 raznih organizacija od Berlina i Pariza do ostalih europskih gradova. Premda kažu da pokret nije ideološki, već u svome geslu poziva na spašavanje demokratskih prava kao da u SAD-u nema demokracije. Zapravo pokret drži da će pravila velikih kompanija uništiti „demokraciju i europske standarde u sigurnosti“ vezanoj za kvalitetu hrane. Organiziran je i prosvjed u 400 gradova, a multinacionalne kompanije i politički moćnici oslikani su kao vampiri.

Taj pokret ne računa moguće prednosti prekooceanskog sporazuma. U nacrtu dokumenta stoji da bi on europskoj ekonomiji mogao donijeti 119 milijardi eura godišnje, što je oko 545 eura godišnje po obitelji, dok bi ekonomiju SAD-a povećalo za 95 milijardi eura godišnje ili 655 eura po obitelji. Naime, za toliko bi se smanjile carinska davanja, kao i ona administrativna koja sprečavaju veću robnu razmjenu. Istina, sadašnja carinska davanja u prosjeku su samo 4%, ali podižu cijenu robe kupcima do 20%. Kupac bi, dakle, mogao kupiti robu po nižoj cijeni. Sada zbog raznih američkih odredbi gotovo nije moguće preko Atlantika slati, primjerice, europske jabuke ili sireve.

Primjerice, za plasman konzerviranih marelica, jednog od hrvatskih proizvoda, na tržište SAD-a mora se platiti 30% carinskih davanja, za čokoladne proizvode oko 20%... Olakšanjem dolaska na tržište daje se priliku ne samo kupcu da plati nižu cijenu robe nego i proizvođaču da je plasira na tržište po nižoj cijeni. A oni koji se u Francuskoj, Njemačkoj... bore protiv multinacionalnih kompanija trebali bi znati da i njihove države imaju takve kompanije. Prosvjedi protiv TTIP-a ipak se čine ideološkima.

>> 'Globalni dan akcije': U Zagrebu održan prosvjed protiv TTIP-a

Komentara 2

DO
doktor1
14:35 18.05.2015.

Ne trebamo mi voziti marelice do SAD za prodaju, ima u EU deset puta više onih koji će ih kupiti i najskuplje nego ih možemo proizvesti. Pa ne možeš majstore dobiti normalnu marelicu za 10lipa. Interes TTIP je uvaljivanje velikih američkih korporacija Monsanto, Dupont, Cargyl plasiranje GMO proizvoda u EU. Malo pogledajte čime se te kompanije bave. Nijemce se nastoji nagovoraiti jer bi time mogli jeftinije prodavati svoje aute u SAD. Naravno pod cijenu uništenja poljoprivrede. Nadam se da neće nasjesti. Ono što je bitno da zakonski treba na razini EU propisati za svaku robu točno podrjetlo i država uzgoja, proizvodnje i sl. Pa onda ako i dođe do TTIP tko hoće nek kupuje i jede GMO. Bitno je da takav proizvod mora biti označen a ne kao što SAD radi da miješa GMO s prirodnim uzgojem.

DJ
djurex
14:46 18.05.2015.

dva clanka potpore ttip od vecernjeg zadnjih sat vremena..znaci propaganda je sluzbeno pocela..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije