Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor sa slovenijom

Spor oko Ljubljanske banke rješavat će banka u Baselu

ljubljanska banka
Arhiva VL
15.10.2010.
u 08:45

Guverner Rohatinski izrazio je nadu da će pregovori biti uspješni. Naime, prije devet godina to nije uspjelo.

Banka za međunarodna poravnanja u Baselu pokušat će ponovno riješiti problem stare devizne štednje Ljubljanske banke. Na tragu je to dogovora premijera Hrvatske i Slovenije ljetos na Bohinju. Zasad je stoga riječ samo o političkoj odluci jer štediše još ne znaju kako će i hoće li biti isplaćeni.

Što je alternativa


Pokušaj pronalaska rješenja putem BIS-a već je, naime, viđen prije osam godina, ali bezuspješno. Tada su, podsjeća guverner HNB-a Željko Rohatinski, postojala dva pristupa: teritorijalni, koji bi značio da sve obveze prema štedišama podmiruje njihova zemlja, te privatnopravni, prema kojem bi obveze podmirila Slovenija. Nakon dvije godine pregovora, u BIS-u su predložili kompromisno rješenje – da se dio obveza riješi teritorijalno, a dio na privatnopravnom načelu. No taj je prijedlog Slovenija odbila. Koje bi se stoga alternativno rješenje sada moglo naći, guverner ne želi nagađati, ali nada se pozitivnom ishodu. A za njegovo postizanje potrebna je suglasnost svih zemalja bivše Jugoslavije, odnosno njihovo okupljanje u Baselu. Svi domaći financijski stručnjaci s kojima smo razgovarali suglasni su da bi obvezu morala preuzeti slovenska strana.

Ulazak NLB-a u RH

Štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci iznosila je oko 420 milijuna eura, od čega je RH u svoj javni dug preuzela oko 260 milijuna eura. Dok se rješenje ne nađe, štediše i dalje mogu tužiti NLB, sljednika Ljubljanske banke – podsjeća odvjetnik Milivoje Žugić koji je riješio nekoliko stotina takvih slučajeva za domaće štediše. Njegovi su se klijenti naplatili prodajom imovine NLB-a u Hrvatskoj, a te imovine još ima. Rješavanjem pitanja stare devizne štednje oslobodio bi se i ulazak NLB u Hrvatsku, što je guvernerov uvjet.

Komentara 24

VI
Vito
09:01 16.10.2010.

Vrlo zanimljovo. jahačica jaca, sabor i svi navodni pravobranitelji koji tvrde da je privatno vlasništvo svetinja, sad to isto vlasništvo pretvaraju u državno vlasništvo. Još jedna pljčka stoljeća prema scenrajiu veleizdajnika iz redova partije na vlasti.

MS
My Soul
09:19 17.10.2010.

baš me zanima kako će jedna švicarska, kojoj je ŠTEDIŠA SVETINJA, reagirati u ovom slučaju. bude li ovdje kiksnula, onda nitko više ne bi smio biti siguran u ŠVICARSKE BANKE!

EU
eureka001
12:35 15.10.2010.

iz bazela se obicno vrajau (kak puce poslije provoda) bez gaca, ovi svjetski bankarski maheri, skinu svakog do gola hehehehehehehhehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije