Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas u offsetu

Spas u offsetu: U Jugoslaviji smo američke avione plaćali šunkama

đuro đaković
Ivica Galović/PIXSELL
13.04.2012.
u 12:00

Domaća industrija u poslu sudjeluje sa 50%, a za ostatak vrijednosti stranci im nalaze posao na trećim tržištima

Mahom nekonkurentnoj domaćoj industriji u planiranim bi energetskim i infrastrukturnim megainvesticijama i do 1,8 milijardi kuna u ovoj godini, koje podrazumijevaju inozemne ulagače, spas mogao donijeti offset.

Spasonosna ideja Ministarstva gospodarstva, s kojom se već obilaze inotržišta, podrazumijeva, naime, da u investicijskim projektima stranih ulagača u Hrvatskoj u kojima je naručitelj država, domaća industrija sudjeluje sa 50%, a za ostatak vrijednosti projekta stranci bi im nalazili posla na svojim i trećim tržištima ili bi pak dio svojih obveza mogli ispuniti dovođenjem novih investicija u Hrvatsku.

Zoja Crnečki, direktorica Sektora za industriju HGK, kaže kako su najveća korist za hrvatsko gospodarstvo dugoročno održivi offset programi, pogotovu greenfield investicije u proizvodne programe u manje razvijenim krajevima RH, što bi dovelo do veće zaposlenosti – a indirektno bi uza se vezale i brojne male i srednje tvrtke. Za razliku od direktnog offseta, koji je povezan s nabavom naoružanja i vojne opreme (NVO), indirektnim se offsetom, naime, mogu realizirati i poslovi koji nemaju veze s nabavom NVO-a, ali pridonose proširenju tržišta, tehnološkom napretku i iskorištavanju slobodnih kapaciteta, smanjenju disbalansa u trgovinskoj bilanci te mogu biti snažan zamašnjak hrvatskom gospodarstvu, tvrdi Crnečki.

Đuro Đaković holding jedina je tvrtka u Hrvatskoj koja je kroz direktni offset dobila posao proizvodnje oklopnih borbenih vozila Patria, no najavljeni indirektni offset u vrijednosti 130 mil. eura nikad nije zaživio. Do sada je otpisano manje od 1% ukupne Patrijine obveze po indirektnom offsetu, tvrdi Crnečki. Energetski stručnjak Davor Štern kaže kako je dobro da se pokreće investicijski ciklus. Legitimno je, kaže, kupiti Boeing i zauzvrat tražiti elektranu iste vrijednosti, koja bi značila i supstituciju uvoza struje. Podsjeća da smo u Jugoslaviji kupovali avione od SAD-a i plaćali ih 15-godišnjim izvozom šunke.

Komentara 16

JA
jamanuša
14:53 13.04.2012.

U Hrvatskoj na vlasti su \"titoisti \" koji za razliku od njega neznaju trgovati a ni proizvoditi to me podsjeća na konje sa klepkama na očima a nisu konji jer su konji vrlo radišna beštija, drugim riječima vladaju paraziti., pored ljudi koji znaju kako se nositi sa kriznim vremenom.

UK
Ugo Kajvez
16:12 13.04.2012.

13.04.2012. u 14:53h jamanuša . Pišeš glupsti i ne vidiš dalje od svog nosa, .................. nema više lijevih,desnih, .......... svi oni moraju plesati kako brisel - njemačka (Lon,Wash.) svira ............

VI
virtuozo
14:21 13.04.2012.

oni svi znaju reći: Treba pokrenuti proizvodnju jer jedino tako možemo izaći iz krize. To je istina samo ekipa dalje od toga nezna niti beknuti tj. nezna reći zašto se proizvodnja u hrvatskoj ne pokreće. Javne investicije kao pokretač gospodarskog rasta mogu proći u bogatim zemljama sa konvertibilnim valutama tj onim valutama koje se kupuju na tržištu. Hrvatska mora javne investicije finansirat kroz zaduživanja i zato to nije poželjan model za nas. Glavni problem hrvatske ekonomije je trgovina!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije