Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wall Street

Španjolski strahovi srušili indekse više od 2 posto

burza
VL PHOTO
05.05.2010.
u 07:38

Jedini dobitnici u sastavu Dow Jonesa bili su Merck, Pfizer i Wal-Mart. Merckove dionice ojačale su 1,5 % nakon što je farmceutski div objavio rezultate bolje od očekivanja investitora, a isti je razlog podigao dionice Pfizera 2,1 %.

Nakon Grčke, španjoski su strahovi počeli rušiti Wall Street. Dow Jones potonuo je 2 posto, na 10.926,77 bodova, što je njegova najniža razina u mjesec dana, piše portal SEEbiz. S&P 500 spušten je 2,38 posto, na 1.173,60 bodova, dok je najveći gubitnik bio Nasdaq koji je srušen tri posto, na 2.424,25 bodova. CBOE indeks volatilnosti porastao je više od 20 posto, na iznad 25 bodova.

Dionice su srušene i zaslugom sve jačeg dolara koji je dosegnuo najvišu razinu prema euru u godinu dana. Najveći gubitnici bile su dionice sektora industrije i tehnologije i one povezane s robnim tržištima. Tako je Caterpillar srušen 4,6 posto, Alcoa je pala 4,3 posto, dok je Hewlett-Packard spušten 3,9 posto i to su bili najveći gubitnici u sastavu Dow Jonesa.

Dionice Applea pale su 2,9 posto nakon što su federalne vlasti potvrdile kako planiraju istražiti jesu li neki softverski paketi koji su vezani za iPhone i iPad u skladu s propisima za zaštitu tržišnog natjecanja. I ostali tehnološki divovi imali su loš dan pa je tako Oracle oslabio 4 posto, Dell je srušen 4,4 posto dok je Microsoft spušten 2,4 posto.

Pad financijskih dionica predovdio je Citigroup koji je srušen 3,4 posto, a uz bok je bila Bank of America koja je spuštena 2,8 posto (na 17,56 dolara), piše SEEbiz.

Jedini dobitnici u sastavu Dow Jonesa bili su Merck, Pfizer i Wal-Mart. Merckove dionice ojačale su 1,5 posto nakon što je farmceutski div objavio rezultate bolje od očekivanja investitora, a isti je razlog podigao dionice Pfizera 2,1 posto.

Komentara 2

AP
apolon
15:36 05.05.2010.

snažan rast tržišta kapitala ( od 5 veljače) u USA bio je baziran na tkz. - \"HFT \" trogovanje - moćnim super-računalima na bazi algoritma gdje su \"veliki igrači\" zapravo manipulirali nalozima.. kad prodajni pritisci dosegnu kritičnu točku sistem HFT prodajni pritisci dosegnu kritičnu točku sistem HFT je u rasulu a super-komjutorići nisu više od nikakve koristi!! halo ALL...

AP
apolon
22:53 06.05.2010.

a lijepo sam ovdje dečkima iz Volovske ulice sugeriral kaj se bude desilo ...High Freguency trgovanje je lepo delalo u normali u extremu ono- crkne..dečki isključite taj \"skynet\" prije nego se Volovska ulica- ZRUŠI !!!!!!!!!!!!!" prije nego se Volovska ulica- ZRUŠI !!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije