Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAS ZA GRUPACIJU ĐURO ĐAKOVIĆ

Slavonski metalci čekaju zeleno svjetlo iz Bruxellesa

Slavonski Brod: Ministar Darko Horvat u radnom posjetu Đuro Đaković Grupi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
29.09.2021.
u 19:37

Češki investitor spreman za preuzimanje Đuro Đaković Grupe, spašeno 800 radnih mjesta

Češka kompanija DD Acquisition nadomak je preuzimanja Đure Đakovića, što bi trebalo značiti spas za ovu grupaciju. Prema neslužbenim informacijama, Vlada je uspješno dovršila gotovo dvomjesečne pregovore s Europskom komisijom o planu restrukturiranja Đure Đakovića, čime je ta kompanija izbjegla gotovo sigurno gašenje dijela poslovanja i gubitak otprilike 800 radnih mjesta. Realizacijom ovog dogovora, češki investitor, koji trenutno posjeduje nešto manje od 19 posto udjela u Đakoviću, trebao bi postati većinski vlasnik slavonskobrodske grupacije.

– Nakon Europske komisije očekujemo odluke Vlade, a onda puno koraka kako bi se sve moglo odraditi u skladu sa smjernicama Europske komisije. Cijeli proces, s ulaskom investitora, trajat će sigurno tri-četiri mjeseca, a sam program restrukturiranja, u kojem mi moramo izaći u plus, razviti se i organizirati, oko tri godine – izjavio je nedavno medijima Hrvoje Kekez, predsjednik uprave Đure Đakovića te poručio kako češki investitori svakodnevno rade s vodstvom grupacije i pomažu im na optimizaciji.

Slavonski Brod: Đuro Đaković Grupa
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Sindikalna potpora

U sindikatu su optimisti u pogledu dogovora države, Europske komisije i češkog ulagača, jer smatraju da je to svima u interesu. Najavili su da će podržati ulazak DD Acquisitiona u Đuru Đakovića, ali uz uvjet potpisivanja socijalnog sporazuma, oko čega, vjeruju, ne bi trebalo biti problema.

– Službenu informaciju o tome da je Europska komisija odobrila plan preustroja Đure Đakovića još nemamo. Da bi bila službena, ona se mora objaviti na stranicama tvrtke i burze, ali mi očekujemo da će priča ići u tom smjeru i te informacije su nam drage – kaže Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske i povjerenik za Slavoniju i Baranju. Sindikat je nedavno zatražio sastanak s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem od kojeg traže službene informacije jer ih zanimaju ih detalji plana restrukturiranja.

Obavili su nekoliko razgovora s ulagačima koji su, prema Štivićevim riječima, izjavili da će poštivati sva socijalna prava prema radnicima, da će potpisati socijalni sporazum kojim će se zadržati sva postojeća radna mjesta i da će biti novih zapošljavanja.

Novi poslovi i tržišta

– Što se tiče socijalnog dijela prema radnicima, za sada je sve korektno i, dok god je to tako, mi ćemo podržavati tu priču. Država ni danas nije većinski vlasnik Đure Đakovića, ali nama uopće nije u pitanju vlasništvo. Bitno je da onaj tko dolazi otvara tržišta, donosi nove poslove i zadržava radna mjesta. Češki ulagač je poznata tvrtka s više od 8000 zaposlenih. Nama kao sindikatu bitno je da će oni Đuri Đakoviću donijeti ono što mi sada nemamo, a to su određena vanjska tržišta i posao – istaknuo je Štivić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije