Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Agrokor

Scenarij 2.: Stand-still – krizna uprava i čišćenje bilanci prije prodaje

Agrokor
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
31.03.2017.
u 08:50

Najvažnije od svega je da svi vjerovnici budu složni, jer ako jedan počne s aktivacijom potraživanja, slijedi najgori scenarij mogućeg stečaja

Stand-still aranžman hvale svi sudionici financijskog tržišta jer trenutačno je to najbolje rješenje za Agrokor. Taj aranžman može spasiti velik dio domaćeg gospodarstva. Bankari naime mogu postupiti i drukčije, što je, primjerice, bilo viđeno u vrijeme krize u SAD-u, tj. započeti s brzim naplatama.

Aranžman bi bankari uskoro trebali potpisati, jer je navodno dogovor postignut. A upravo je u takvim aranžmanima suglasnost najbitnija, jer ako jedna banka aktivira potraživanje, isto uskoro čine i druge i stečaj je neizbježan. Taj aranžman podrazumijeva da se na određeno vrijeme zamrzne plaćanje svih obveza prema Agrokoru, postavi nova uprava i krene u proces restrukturiranja – otpis dugova i traženje novih ulagača. Dodatno, banke daju svježi novac. U ovom slučaju, njime bi se odmah platila potraživanja dobavljača. A u svemu se očekuje i potpora države.

>>Scenarij 1.: Lex Agrokor: Konce drži državni odbor povjerenika

Pune police cijelo ljeto

Najčešće u praksi taj aranžman traje šest mjeseci. Upravo je toliko vremena potrebno da police Konzuma budu pune u vrijeme turističke sezone i da, primjerice, Ledo proizvodi ljeti sladoled. A već sada su police u Konzumu poluprazne, a Ledu nedostaje sirovine za proizvodnju. Najbitnije je već spomenuto zajedničko djelovanje. Jer imali smo sličan slučaj kod Dalekovoda kada je već bio dogovoren stand-still aranžman među bankama, ali je ubrzo jedna banka aktivirala potraživanja, nakon nje i druga, te je predstečajna nagodba bila neizbježna. Nakon što se stand-still aranžman potpiše, postavlja se nova stučna uprava. Ona bi izradili plan restrukturiranja koji bi pokazao kolike su obveze i koliko će se duga otpisati. Nagađa se da bi to mogao biti iznos od 30 posto. Dobavljači se žele u potpunosti naplatiti. No u slučaju stečaja, prošli bi i lošije od otpisanih 30 posto.

Potpora države

Neki govore da su dugovi Agrokora već na 13 puta EBITDE, no realnija je brojka, kažu nam financijski stručnjaci, da je to oko deset. No dovoljan je i podatak, prema izvještaju agencije Moody’s, da Agrokor cijelu operativnu dobit već sada troši za kamate. Naime, treba uzeti u obzir da u bilancu nisu uračunata, primjerice, jamstva, a kojih je među Agrokorovim kompanijama bilo izuzetno puno. Cilj je i da se u tom periodu vrijednost imovine oporavi. Od početka godine Agrokorove kompanije izgubile su 2,5 milijardi kuna. Taj gubitak na tržištu kapitala treba vratiti.

Tada bi se išlo i u prodaju tih kompanija, za koje bi se uz sređene financije i očišćeno izvješće kupac lakše našao. Pitanje tržišta nikada nije bilo upitno. Ruski bankari spomenuli su da očekuju unutar aranžmana i podršku države. Ta podrška može biti kroz HBOR, ali nije isključeno da se rješenje nađe i kroz odgodu plaćanja poreza banaka.

>> Plenković prozvao SDP zbog Agrokora: Svima bi trebalo biti u interesu smirivanje situacije

>> Revizorska kuća o nepravilnostima u izvještajima: 'Pogreška u komunikaciji između VTB banke i Agrokora'

Komentara 22

GI
Gips
09:05 31.03.2017.

Bit će ovo ljeto jumbo plakati po Hrvatskoj: Konzum, croatian word for superstečaj!

ST
stefj
09:27 31.03.2017.

A što sad, banke su preuzele Agrokor, pa neće sad naplaćivati kredite same sebi... Previsoke kamate po kojima se zaduživao došle su ga glave. A kamate su bile visoke jer je kompanija poslovala u Hrvatskoj, jer je previše ulagala, jer se previše širila... Ovo će za sobom povući veliki dio Hrvatskog gospodarstva, urušit će se sve poput domina i idemo u novu krizu. Preko Agrokora ide veliki dio izvoza i veliki dio plasmana roba na tržište, sada ćemo gledati masovno propadanje Hrvatskih brandova...

Avatar dario554433
dario554433
09:32 31.03.2017.

Jesmo se za to borili!!! bando lopovska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije