Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovisnost o plinu

Sankcija Rusiji Nijemci se boje gotovo kao Rusi

Obama Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
Autor
Gojko Drljača
25.03.2014.
u 15:00

Strah – Siemens, VW, BMW, Lufthansa, Heidelberg i Metro neke su od kompanija s krupnim operacijama u Rusiji.

"Mi se zaista nadamo da političari razmišljaju o tome kakve će učinke sankcije imati”, poručio je preko Bloomberga Ulrich Ackermann, glavni ekonomist asocijacije VDMA koja objedinjava 3100 njemačkih proizvođača strojeva, među ostalima, VW i Siemens.

Ackermann zapravo samo prenosi pretežiti dojam njemačkih poslovnjaka prema kojem bi političari, a posebno Amerikanci, trebali pripaziti na to kakve bi posljedice sankcija Rusiji zbog anektiranja Krima bile na cjelokupnu europsku ekonomiju.

Glas razuma

Nije čudno da je njemačka poslovna zajednica “glas razuma” koji poziva na oprez. Metro prodaje Rusima fascinantne količine namirnica, Adidas oblači ruski nacionalni nogometni tim, Lufthansa ima više linija za ruska odredišta od bilo kojeg drugog zapadnog avioprijevoznika, Deutsche banka bila je u Rusiji savjetnik u preuzimanjima teškim više od 74 milijarde eura... Samo je spomenuti BMW lani prodao u Rusiji više od 44 tisuća vozila uz rast od 12 posto, a VW 287 tisuća automobila. Heidelberg, treći najveći proizvođač cementa u svijetu, u Rusiji ima prihode veće od 500 milijuna eura i jedan je od najvećih investitora. Gdje bi to u Europi njemačka autoindustrija, financijska ili kemijska industrija... mogla računati s tolikim rastom kao na tom velikom istočnom tržištu?

Do sada se ponajprije isticala europska ovisnost o ruskom plinu, ali prava je istina da je ona samo dio problema. I to velik. Primjerice, najveća svjetska kemijska industrija – BASF – jedan je od najvećih uvoznika ruskog plina i jedan od najznačajnijih partnera Gazproma. Nakon što je kancelarka Merkel naložila zatvaranje nuklearki, njemačka izloženost uvozu ruskog plina porasla je na visokih 35 posto.

Posljedice za EU

Ukupno je trgovinska razmjena na relaciji Rusija – Njemačka dosegla 77 milijardi dolara te bi u slučaju znatnog pada ruskog BDP-a, kao posljedica sankcija, došlo i do znatnog usporavanja njemačke ekonomije. Posljedice za cijelu ekonomiju EU bile bi teško sagledive. “Činjenica je da je Njemačka motor europskog rasta. Sve što nanese bol njemačkoj ekonomiji ima potencijal da se proširi kroz cijelu Europu”, upozorila je Stephanie Hall iz savjetničke tvrtke Oxford Analytica.

Treba znati da nisu samo Nijemci jako izloženi u Rusiji. Slično se može reći i za krupni francuski biznis. Renault, Danone, Alstom... samo su neke od kompanija koje su, piše Bloomberg, već razvile krupne operacije u Rusiji. Predstavnici francuske kemijske industrije već su izrazili visoku razinu zabrinutosti. Rusija je toliko integrirana u europske ekonomske tokove da se u svakom njihovom dijelu mogu naći možebitne krupne posljedice.

Primjerice, ruski biznisi činili su čak 13 posto od 63 milijarde dolara ukupno prikupljenih kroz inicijalne javne ponude u Londonu u posljednjih pet godina. Europska poslovna zajednica posebno izražava zabrinutost zbog činjenice da Sjedinjene Države ni izdaleka nisu toliko izložene poslovima u Rusiji kao Europa te da bi stoga mogle inzistirati na puno žešćim sankcijama nego što bi to bilo prihvatljivo EU. Ukratko, nitko kao njemački biznismeni ne navijaju za smirivanje konflikta u Rusiji.

>>Europi će ruski plin trebati i nakon krimske krize

>>Sastanak moćnika u Haagu od G8 pretvoren u G7 jer je Rusija kažnjena

>>Rusiji bi više odgovarao kopneni rat, SAD-u prednost na moru i u zraku

Komentara 103

AS
Atatürk_srbine
17:22 25.03.2014.

zasto su sve "pravoslavne" zemlje medju najsiromasnijim, najdivljijim, netolerantnim, nerazvijenijim propalitetima u Europi?

DU
Deleted user
15:49 25.03.2014.

pa drljaco ja ne znam dje si ti to procitao I ko je to izjavio da se rusi boje sankcija....a sto se njemacke tice dosta ti je izjava volkswagena na bbc od jucer da oni nece uvodit sankcije rusima nego ce trgovat ko I do sada, stovise zele jos vise povecat "suradnju".

Avatar noemy-no
noemy-no
16:08 25.03.2014.

Kao prvo Europejci ne simpatiziraju Amerikance, posebno imprenditorija, ekonomija i financa, zanju oni jako dobro gdje ovi stave shape da tu trave vise ne raste, oni moraju da dominiraju, a EU imprenditori nisu Libija, Afghanistan i Afrika da im Yankee sole pamet i koloniziraju njihovo trziste, tako mogu slobodno da zaborave da ce se usidriti njima u kucu. Kao drugo, Rusija je uvijek nezavisna drzava, u kojoj drzava ima glavnu rijec, a ne Banksteri i Lobbi, kao u EU za koje ne postoji drzavni zakon, vec oni diktiraju monetarnu politiku. Naravno da svakog debelog kapitalista- EU koji posluje sa Rusijom, ne interesira sta misli jedna Merkelica i EU burokrati, oni gledaju vlastiti interes, i ako treba prije ce preseliti proizvodnju u Rusiju, nego izgubiti svoje milijune. Nema tog zakona koji im moze zabraniti. I to vazi za sve zemlje, za svu proizvodnju. Svaka firma moze ostaviti dva administratora delegata u svojoj zemlji, a i ne mora, i lijepo se preseliti u Rusiju, ili bilo koju drugu zemlju van EU, CH, Norvesku, a njih ostaviti u gacama. Em sta ce izgubiti milijune radnih mjesta, em sta ce im se budzet katastrofalno smanjiti kad im vise ne budu placali taxe. Pa neka onda zive od americkog plina. ..buahah.. Jadne neznalice cime se bave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije