Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik uprave Groupama osiguranja

Sanel Volarić: Ukaže li se prilika Groupama će odraditi i druge akvizicije

Zagreb: Sanel Volarić, predsjednik Uprave Groupama osiguranja
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
14.10.2021.
u 23:00

Klijentima nudimo cjelovita i kvalitetna pokrića za zaštitu imovine, uključujući i rizik od potresa

Francuski osiguravatelj Groupama ušao je na hrvatsko tržište akvizicijom OTP osiguranja od mađarskog OTP-a. Formalno će Groupama osiguranje biti u vlasništvu mađarske članice grupe Groupame Biztosító, a vođenje hrvatskog osiguranja preuzeo je Sanel Volarić, nekadašnji predsjednik uprave Croatia osiguranja koji u prvom intervjuu na novoj dužnosti govori o planovima i strategiji grupe u Hrvatskoj.

S Groupamom se, nakon odlaska Societe Generalea i BNP Paribasa, Francuzi ponovo vraćaju u hrvatski financijski sektor. Kakve prilike Groupama vidi u Hrvatskoj, kakva joj je strategija?

Groupama je jedan od vodećih osiguravatelja u Francuskoj sa stogodišnjom tradicijom koji već skoro 20 godina uspješno razvija međunarodnu prisutnost u Europi, Africi i Aziji. Sa svojih 32.000 zaposlenih, grupacija ostvaruje oko 15 milijardi eura premijskih prihoda, a poznata je po vrhunskom upravljanju rizicima i solventnošću te uravnoteženom portfelju. Hrvatska je prepoznata kao sljedeće tržište na kojem će se postupno razviti uspješna osiguravateljna operacija.

Preuzeli ste osiguranje od OTP-a, ali ste u strateškom partnerstvu i Groupama ima vlasnički udio u OTP Grupi. Koliki je taj udio i kakva je priroda vašeg partnerstva? Bankoosiguranje kanite raditi samo preko OTP-a?

Suradnja ovih dviju financijskih grupa započela je prije gotovo 13 godina kada je Groupama preuzela osam posto udjela u banci, ali i društva za osiguranje u vlasništvu banke u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Bugarskoj. Od tada kontinuirano razvijaju stratešku suradnju u području bankoosiguranja te je Groupama u Mađarskoj već sada jedno od vodećih društava za osiguranje. Preuzimanje OTP osiguranja u Hrvatskoj samo je nastavak ove uspješne “win-win” priče kojoj ćemo mi dati dodatni doprinos.

08.10.2021., Zagreb - Sanel Volaric, predsjednik Uprave Groupama osiguranja.
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Za tako veliku grupaciju neobičan je ulazak preuzimanjem društva s tržišnim udjelom od svega 0,3 posto. Ima li još meta? Nećete se oslanjati samo na organski rast?

Groupama osiguranje počelo je svoje operacije na hrvatskom tržištu preuzimanjem OTP osiguranja. Iako trenutačno s manjim tržišnim udjelom, ono predstavlja čvrstu osnovu za daljnji razvoj poslovanja. Naš primarni cilj u narednim godinama je održivi organski rast te stvaranje agilne i snažne organizacije koja će moći, ako se ukaže prilika, uspješno odraditi i još neke akvizicije.

Groupama dolazi kao izazivač. Što mogu očekivati hrvatski potrošači: izazivat ćete cijenama ili drukčijim proizvodima?

Ubrzano ćemo raditi na realizaciji pretpostavki da svoj portfelj proširimo na sve ključne proizvode i usluge. Do mjesta među vodećim hrvatskim osiguravateljima doći ćemo kroz agilnost i inovativna rješenja usklađena s potrebama klijenata.

Tržište osiguranja prilično raste zadnje dvije godine, no u premijama po stanovniku još zaostajemo za EU prosjecima. Kakvi su trendovi?

Istina, po svim parametrima vezanim uz osiguranje zaostajemo značajno za prosjecima EU, ali nas svakako raduju pozitivni trendovi za koje očekujemo da će se i dugoročno nastaviti. Tržište osiguranje prije će se oporaviti na pretpandemijsku razinu od ostatka gospodarstva. Konvergenciju prema prosjecima EU u pogledu osiguranja, osim razvoja svijesti o prednostima osiguranja, poticat će i značajan gospodarski razvoj kojega očekujemo sljedećih godina. Također, industrija osiguranja svojim razvojem može pomoći u nizu izazova s kojima se suočava naše društvo. Primjerice, EU se pribojava kako će omjer umirovljenika i zaposlenih u narednih 30 godina u prosjeku pasti sa sadašnjih 1:4 na 1:2, dok je kod nas taj omjer već sada daleko ispod toga. Zbog negativnih demografskih trendova javni mirovinski i zdravstveni fondovi bit će pod sve većim pritiskom, a i na tome području industrija osiguranja može pomoći cjelokupnoj zajednici u implementaciji dugoročno održivih rješenja koja će osigurati adekvatan životni standard u trećoj životnoj dobi.

08.10.2021., Zagreb - Sanel Volaric, predsjednik Uprave Groupama osiguranja.
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Potres je, ironično, osiguravateljima ispao odličan “triger” za rast: s obzirom na slabu zastupljenost imovinskog osiguranja na tržištu, nije bilo puno isplata šteta, a interes je iznimno porastao. Kako ćete kreirati proizvode osiguranja od potresa?

Kad su nas već pogodile te katastrofe, kao odgovorno i socijalno osjetljivo društvo moramo solidarno sanirati posljedice, ali i izvući pouke iz njih. Manji dio imovine oštećene u zadnjim potresima bio je osiguran za što su osiguratelji isplatili više od 500 milijuna kuna vezanih uz štete. Ta imovina je već uglavnom obnovljena, za razliku od imovine koja nije bila osigurana za koju obnova u većini slučajeva još nije niti krenula. Osiguravateljna industrija može biti pouzdan partner državi, građanima i pravnim subjektima kod značajnog ublažavanja posljedica prirodnih katastrofa. Groupama osiguranje će ponuditi cjelovita i kvalitetna pokrića za zaštitu imovine, uključujući i rizik potresa.

Menadžment vam je hrvatski. Vi ste dosad radili mahom u velikim sustavima; nekoć u Allianzu, a onda ste preuzeli vođenje Croatija osiguranje (CO) nakon privatizacije i zaustavili im strmoglavi tržišni pad. No, unatoč tome niste dugo ostali; nakon dvije godine Ante Vlahović odlučio se za Damira Vanđelića. Nikad nije objavljeno zašto?

Dosadašnja iskustva s osigurateljnog tržišta pokazuju kako su najbolje rezultate ostvarivala društva koja su imala kompetentan hrvatski menadžment koji je znao iskoristiti snage i prednosti svoje grupe za kreiranje lokalnih rješenja usklađenih s potrebama klijenata. Naš menadžment je isključivo domaći, a i dalje ćemo nastaviti razvijati tim privlačenjem lokalnih stručnjaka, što shvaćamo kao veliko povjerenje vlasnika koje ćemo čuvati i uspješnim razvojem poslovanja dalje unaprjeđivati. Što se tiče mog rada u Croatija osiguranju, sa svojim timom sam, kroz cjelovito restrukturiranje, ne samo stabilizirao tržišni udio Croatia grupe u Hrvatskoj na oko 30 posto i značajno smanjio troškove poslovanja već je, što je znatno teže i važnije, tehnički rezultat po svim ključnim proizvodima podignut na najbolje tržišne razine. To se jasno vidi iz dobiti koju Croatija osiguranje ostvaruje u godinama nakon restrukturiranja. Naravno, i tu nema nečega misterioznog za objaviti, za sljedeće faze razvoja vlasnik je odabrao osobe za koje je smatrao da će najbolje realizirati ciljeve tokom tog razdoblja.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Udar na džepove građana: Gorivo je od utorka znatno poskupjelo!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije