Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uglagači u hrvatsku

Saint Jean otvara pogon u Sl. Brodu, za Kupare se nudi 5 tvrtki

turbina (1)
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
19.03.2013.
u 16:17

Privlačnost 
Hrvatske raste jer neće biti granice prema tržištu Europskoj uniji

Saint Jean Industries, francuska obiteljska kompanija koja već desetak godina radi u našoj zemlji, kako doznajemo, uskoro otvara novi pogon kućišta turbina u Slavonskom Brodu u kojem će radno mjesto naći oko sedamdeset zaposlenika. Planirali su prije nekog vremena napraviti i tvornicu, no zbog slabije potražnje na svjetskom tržištu taj su projekt odgodili.

Prerada drva

Nakon godina čekanja i prikupljanja papira – od procjene zemljišta do nove parcelizacije – bivše vojno odmaralište Kupari prodaje se, natječaj je već pripremljen, a interes iskazuje pet investitora. Među njima je već najavljivan turski Rixos, državna tvrtka iz Azerbajdžana, a interes pokazuju i ulagači iz Katara i SAD-a te domaći investitor, navodno Valamar. Ulagač u Kupare mogao bi gradnju početi već ove godine jer je riječ o strateškoj investiciji, što znači da mu neće trebati izrada urbanističkog plana uređenja, nego lokacijska i građevinska dozvola. Vrijednost te investicije je 250 milijuna eura. Dva austrijska ulagača u Slavoniji planiraju otvoriti pogon za preradu drveta gdje bi radno mjesto našlo više od 100 ljudi. Jedna od destinacija je Novska. Turci razmatraju još neka ulaganja u turizam i tekstilnu industriju, a njihove investicije, što je potvrđeno tijekom nedavnog boravka turskog izaslanstva u našoj zemlji, bit će još izdašnije u sljedećem razdoblju. Riječ je, naime, o zemlji koja ima kapitala i koja je u deset godina utrostručila svoj bruto domaći proizvod. Među najvećim turskim ulagačima su Dogus grupa, koja je uložila u marine i hotele, Eksen Holding preuzeo je Banku Brod, koja je promijenila ime u Kentbank, a među novijim investicijama je ulaganje u društvo za upravljanje investicijskim fondovima – NFD Aureus Invest od strane turskih društava NETA Yatirim Menkul Degerler AS te Elements Capitala. Turski Rixos ima hotel Libertas, a sada oko hotela planira širenje kapaciteta. U koju će tekstilnu industriju Turci uložiti još nije poznato, a vjerojatno će biti riječ o nekoj od posrnulih tvrtki kao što je MTČ. Turskim ulagačima već su prezentirane prednosti proizvodnje u Hrvatskoj u odnosu na tursku lokaciju, a to su, primjerice, niži troškovi tranzita, dobra infrastruktura i brisanje granice ulaskom u EU.

Pravne zavrzlame

Ministarstvo kulture ubrzalo je proces zaustavljanja projekta Brijuni Rivijera i proglašenja nekih lokacija kulturnim dobrom pa bi se uskoro trebao raspisati natječaj za kupnju Pinete. I za njih je navodno interes iskazao turski ulagač. Na toj lokaciji predviđeni su hoteli sa 650 kreveta, s četiri-pet internacionalnih zvjezdica. Domaći privatni ulagač Željko Tomljanović ulaže u Slatinu II, kamp na otoku Cresu. A uskoro bi se mogla ubrzati i pravna zavrzlama ulaganja na Šolti i Mljetu te još nekim lokacijama gdje su investitori već kupili zemlju od lokalne zajednice, ali i ostali bez nje, jer se naknadno javila država i upisala vlasništvo nad njom prema Zakonu o šumama.

>> Mentalitet i strah od neuspjeha najveći problem za startupe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije