Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prijevoznik

Rumunji kupuju HŽ Cargo za ukupno 1,3 milijarde kuna

željeznička pruiga (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
25.07.2013.
u 22:00

Samo jedna ponuda bila je potpuna i valjana, odnosno zadovoljila je uvjete natječaja.

Hrvatska Vlada donijela je odluku o prodaji 75-postotnog udjela u HŽ Cargu rumunjskoj tvrtki Feroviar, koja je dio Grampet Grupe. Rumunji su ispunili sve tražene uvjete u natječaju za privatizaciju Carga, a konkurenti su im bili češki AWT i austrijski Rail Cargo.

Feroviar će tako 75 posto Carga platiti 40 milijuna eura, od toga će sa 30 milijuna eura podmiriti zajmove te tvrtke osigurane državnim jamstvima, a sa 10 milijuna eura podmirit će dio obveza prema vjerovnicima i radnicima.

Gubici u prošloj godini

Rok za uplatu tih 40 milijuna eura je 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Usto, Rumunji su pristali uložiti i dodatnih 20 milijuna eura u investicije i modernizaciju Carga. Država će se riješiti i ostalih jamstava koje je dala za Cargove dugoročne kredite, jer će njihovu otplatu preuzeti Feroviar. Rok za dostavu zamjenskih jamstava je kraj 2014.

Ukupne obveze HŽ Carga iznose više od milijardu kuna. Od toga 880 milijuna kuna kredita pokriveno je državnim jamstvima. Kada se zbroje ulaganja i preuzeti krediti, Rumunji će u Cargo uložiti više od 1,3 milijarde kuna. Prošlu je godinu Cargo završio s gubitkom od čak 248 milijuna kuna. Osim financijskih obveza, Rumunji će morati provesti i program zbrinjavanja viška radnika, a obećali su zadržati najmanje 1100 zaposlenika od 3330 koliko ih je u Cargu bilo zaposleno na kraju 2012. Feroviar je iskazao interes i za preuzimanje ovisnih društava Carga – Agit, Održavanje vagona te Remont i proizvodnju željezničkih vozila Slavonski Brod, a u roku od 60 dana od dana sklapanja ugovora radnicima u ovisnom društvu radionica željezničkih vozila Čakovec ponudit će na prodaju udjele u toj tvrtki.

Najveći prijevoznik

Grampet grupa najveći je prijevoznik u željezničkom teretnom prometu u srednjoj i istočnoj Europi. U voznom parku ima 50.000 vagona i 1300 lokomotiva, zapošljava 18.000 radnika. Grampet Grupa trenutačno posluje u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Ukrajini, Rumunjskoj, Bugarskoj i Moldaviji. U 2012. godini Grampet je imao prihode od 186 milijuna eura i dobit od 6,3 milijuna eura.

>> HŽ Cargo prodaje se Rumunjima, nabavljaju se 44 nova vlaka!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije