Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akvizicija

Adris izašao iz duhanskog biznisa: BAT dao pola milijarde eura za TDR

TDR
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
01.06.2015.
u 22:34

BAT se na zadržavanje radnika obvezao jamstvom od 50 milijuna eura, a Adris već izdvaja 50 milijuna kuna za prekvalifikacije

British American Tobacco (BAT), drugi proizvođač cigareta u svijetu s portfeljom pušača većim od milijardu odraslih ljudi i veličinom peta kompanija na londonskoj burzi, novi je vlasnik Tvornice duhana Rovinj (TDR).

Nakon višemjesečnih pregovora i dubinskog snimanja proteklog je vikenda u Londonu potpisan ugovor kojim je Adris grupa cjelokupan duhanski biznis prepustila toj multinacionalki. To znači da je, osim proizvodnje cigareta u Hrvatskoj, BAT dobio i proizvodnju duhana odnosno Hrvatske duhane, Istragrafiku za proizvodnju ambalaže, kao i sve TDR-ove maloprodajne kanale – iNovine, najveći bosanskohercegovački maloprodajni lanac za tiskovine i duhan Opresu te 25,8% udjela u Tisku, u kojemu je većinski vlasnik ostaje Agrokor Ivice Todorića.

Ukupna transakcija od 505 milijuna eura ili 3,83 milijarde kuna, nakon odbitka obveza TDR-a, premašuje i svotu koju je Todorić svojedobno nudio za kompletan Mercator, 452 milijuna eura.

Radnici mirni 5 godina

No za BAT, koji je kao nepoželjan vlasnik prije 10 napustio proizvodnju u Tvornici duhana Zadar, u koju je uložio više od 70 milijuna eura, taj je ugovor vjerojatno i dvostruka zadovoljština. Kupnja TDR-a donijet će mu stratešku prevagu u regiji i riješiti ga konkurenta, s kojim je niz godina "ratovao" na hrvatskom i srpskom tržištu.

– Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana – rekao je predsjednik uprave TDR-a i član uprave Adris grupe Mato Zadro nakon potpisivanja londonskog kupoprodajnog ugovora koji bi na skupštini, zakazanoj za 14. srpnja, trebali amenovati i dioničari Adrisa.

Novi se vlasnik ugovorom obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja te na jamstveni fond od 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. No da ipak ne računa na dugoročnu proizvodnju cigareta i duhana u Hrvatskoj, možda je najbolja potvrda činjenica da će Adris u idućih sedam godina izdvojiti dodatnih 50 milijuna kuna za prekvalifikaciju i školovanje svojih zaposlenika, orijentirajući se na "core" biznise – turizam, marikulturu i osiguranje.

Uzbudljiva akvizicija

Nova preslagivanja i partnerstva, prije svega na hrvatskom tržištu, značit će i veći utjecaj BAT-ovih brendova u Tisku i Konzumu. – Ali i u čitavoj regiji – dodali su pak iz BAT-a ističući kako su za TDR platili 12,5 puta više nego što je iznosila EBITDA u poslovnoj 2014. (44 mil. eura).

– Ova uzbudljiva akvizicija za TDR će značiti brz i značajan rast na osnovnim tržištima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a BAT-u osigurati održivu platformu za širenje poslovanja u srednjoj Europi – stoji u priopćenju glavnog izvršnog direktora BAT-a Nicandroa Durantea.

>>Adris prodao duhansko poslovanje Britancima za pola milijarde eura!

>>Kineski duhanski div zainteresiran za TDR

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije