Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Portret tjedna - Milan Bandić

Rođendanski darovi

man_bandic_tx.jpg
import
21.11.2006.
u 13:41

Tek sad postaje jasnije zašto je HDZ-ova vlada šutke prešla preko odluke Milana Bandića da se grad Zagreb zaduži za dvije milijarde kuna. U zamjenu za gubitak, po Šukeru 500 milijuna, a po izračunu zagrebačkih financijaša 800 milijuna kuna iz poreza na dobit, Sanader će Bandića pustiti da izda obveznice i tako nadoknadi izgubljeno.

Oba će političara ostvariti svoj cilj: Bandić će imati dovoljno novca za megaprojekte koji će ga uvesti u povijest metropole, a Sanader će u izbornoj godini poput Robin Hooda uzimati novac bogatima (Zagreb, Rovinj..) i dijeliti siromašnima koji nemaju ni duhanske ni bankarske industrije.

Decentralizacija je projekt o kojemu se priča godinama, ali osim što je država razdijeljena na 564 općine, grada i županije, ključevi blagajne na jednom su mjestu.
Za 90 od 100 kuna prikupljenog poreza odluke se donose na Markovu trgu, dok sredine u kojima se živi, rađa, školuje i liječi na bolji život svojih građana troše preostalih deset kuna. U tom skromnom ostatku vrhnje ubiru gradovi poput Zagreba, Rijeke ili Rovinja.

Američka vlada putem svoje agencije USAID šest godina financira i gura projekt decentralizacije u Hrvatskoj koji bi trebao biti dovršen do jeseni 2007. godine. Formula po kojoj porez na dobit ide državi, a dohodak lokalnim jedinicama izašla je iz njihove radionice. Moguće je da se sada financiranje lokalne uprave i mijenja pod pritiskom Amerikanaca koji ne pristaju na nama dragu varijantu višegodišnjega gubljenja vremena i novca.

Problem je opet što predloženi model ne dira u bit, onih 90 kuna i dalje će ostati državi, već će se od ostatka uzeti Zagrebu da bi se dalo Splitu ili Slavoniji. Da bi to spriječilo, zagrebačko je Poglavarstvo prošli tjedan požurilo s donošenjem proračuna grada za 2007. godinu, teškog sedam milijardi kuna, a angažirao se i Ivica Račan. Bez obzira na to što zagrebački političari iz drugog ešalona učinak Sanaderove odluke poistovjećuju s atomskom bombom, teške se riječi nisu mogle čuti iz usta Milana Bandića.

Malo je vjerojatno da on nije znao što mu Sanader sprema za rođendanski dar (51. navršava ovaj tjedan). Gradonačelnik se prečesto susretao s premijerom da se tako važno pitanje ne bi raspravilo i na neki način dogovorilo. Jer, da mu Sanader koči povijesne planove, ne bi mu se Bandić neki dan prijateljski smješkao na potpisivanju ugovora o zamjeni nekretnina između grada i države.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije