Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testiranja

Rezultati stres-testova na banke objavit će se 23. srpnja

Credit Lyonnais
Reuters
05.07.2010.
u 08:31

Stres-testovi trebaju ispitati kako bi određene banke poslovale da se opet ponovi financijska kriza, a francuska ministrica gospodarstva vjeruje kako će rezultati pokazati da su europske banke "čvrste i zdrave".

Kasnije ovog mjeseca, točnije 23. srpnja trebali bi biti objavljeni rezultati stres-testova provedenih među europskim bankama koji bi trebali pokazati mogu li se banke nositi s još gospodarskih šokova. Francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde vjeruje kako će ovi testovi, osmišljeni da poboljšaju povjerenje u bankarski sektor, pokazati kako su europske banke "čvrste i zdrave“.

Testovi su na bankama provedeni zbog zabrinutosti investitora za zdravlje europskog bankarskog sektora, a sastavljeni su kako bi se ispitalo kako bi određene banke poslovale da se opet ponovi financijska kriza. Naime, još uvijek postoji strah da su bilance nekih europskih banaka opterećene obveznicama iz Grčke, Španjolske i Portugala koje su izgubile znatnu vrijednost tijekom ove krize. Banke se sada suočavaju i s raznim pritiscima čvršćih kapitalnih zahtjeva, dodatnih poreza i dodatne regulacije.

Prošli je tjedan Europska unija objavila kako će utrostručiti broj banaka koje moraju proći javne stres-testove, čime očito pokušava ublažiti nepovjerenje u financijski sektor koje raste diljem Europe. Budući da rezultati testova trebaju smiriti javnost, neki svjetski analitičari vjeruju kako treba objaviti točne kriterije tih stres-testova.

- Nakon što vidite velik broj banaka koje će biti podvrgnute stres-testovima, bolje ćete razumjeti koje smo točno kriterije testova imali te koliko smo u biti stresli njihove sustave. 23. srpnja objavit ćemo rezultate testova i uvjerit ćete se da su europske banke čvrste i zdrave – izjavila je ministrica Lagarde.

Lani su ispitane 22 velike europske banke, a ove će im se godine pridružiti još od 60 do 120 banaka. Ovi će stres-testovi prvi put uključiti i neke manje banke, poput njemačke Landesbanken koja nije najveća institucija na tržištu, ali je njena slabost pridonijela nesigurnosti na financijskim tržištima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije