Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Pevec

RBA: Ne opstruiramo Pevec, i nama je u interesu da radi

šket
Josip Maljak
22.02.2011.
u 15:55

U RBA tvrde da su i dalje otvoreni za rješenja prema kojima bi centar Jankomir, koji čini četvrtinu ukupnog prometa Pevec grupe, bio dan u zakup ili u leasing Pevecu Zagreb u stečaju

Uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika RBA i Peveca, RBA je danas demantirala tvrdnje da bi zbog 90 milijuna kuna duga, zbog kojega su pokrenuli ovrhu nad Pevecovim centrom Jankomir, stečajni plan s preustrojem mogao pasti u vodu.

Zakup ili leasing, pitanje je

Banka je, tvrde, kao razlučni vjerovnik također zainteresirana da sve tvrtke u sastavu Pevec grupe u stečaju budu restrukturirane i nastave s radom, a stečajni plan nisu ni imali prilike odbiti kad on više od godine dana po pokretanju stečaja nije napravljen ni valjano raspravljen. I dalje su, objašnjavaju, otvoreni za razgovore koji vode rješenjima prema kojima bi centar Jankomir, koji čini četvrtinu ukupnog prometa Pevec grupe, bio dan u zakup ili u leasing Pevecu Zagreb u stečaju za što se, tvrde, stečajni upravitelj Darko Šket, nominalno zalagao, a zapravo je u više navrata opstruirao i odbijao takvo rješenje.

– U stvarnosti se o njemu u godinu dana ni jednom nije ozbiljno razgovaralo – tvrde ističući da je plasiranje neistinitih informacija u medije i službena tijela države kako je RBA vezan uz prodajni centar Jankomir glavna i jedina prepreka za uspješan stečaj s preustrojem Peveca Zagreb, samo dio neprihvatljivog načina vođenja stečajnog postupka.

Politički i lobistički pritisci?

– Kao razlučni vjerovnik imamo vrlo ozbiljne primjedbe na način na koji su vođeni stečajni postupci nad pojedinim društvima iz grupe Pevec – objašnjavaju. U tom smislu RBA je pokrenula i pravno-procesne radnje koje su rezultirale sudskom smjenom Šketa s pozicije stečajnog upravitelja nekih društava iz grupe Pevec.

No, poručuju iz RBA, banka neće stati samo na već pravno učinjenom jer je sukob interesa u vođenju stečajnog postupka i dalje vrlo izražen, a politički i lobistički pritisci izlaze iz zakonskih okvira. Kako doznajemo, RBA je imao pozive iz nekih političkih stranaka koje su prijetili da se “izađe Šketu u susret ili će vidjeti što će im se dogoditi”. Šket je i navodno pripremao sa sindikatima tzv. sindikalne akcije protiv RBA.

Iz Peveca su danas kazali da potraživanja RBA u vrijednosti 90 milijuna kuna, koje čak nije ni najveće, nitko nije osporavao. Banci je predlagan najbolji mogući model prema kojemu bi se oni mogli naplatiti, ali ona za to nije imala sluha, iako zbog njezina potraživanja dolazi u pitanje naplata 1,7 milijardi kuna ukupnih potraživanja i 850 radnih mjesta, objašnjavaju. Svi ostali vjerovnici, ostale banke, pa i država, ističu, prihvatili su prijedlog stečajnog plana prema kojemu bi svoja potraživanja pretvorili u vlasničke udjele.

Nakon, kako tvrde u Pevecu, niza neuspješnih pokušaja da stupe u kontakt s upravom RBA, sastanak sukobljenih strana konačno će se održati sutra.

Komentara 5

PR
propalica
18:08 22.02.2011.

to, u leasing, pa da ih oderete dvaput na kamatama, i za kredit i za leasing...lopovčine austrijske, jel imate doma naplatu opomene za dug od 10 kn u iznosu od 20€?

PO
podravacc
20:42 22.02.2011.

nisu krive banke,već zakoni koji im dopuštaju da se ponašaju kako žele,ne postoje poluge i mehanizmi koji bi ih dotjerale u red,to je pokazao sastanak premijerke sa njima neki dan,država im ne može ništa jer oni mogu ucijeniti državu

JA
jamajka
07:57 23.02.2011.

Užas, ništa bolji nije ni Hypo leasing, štanacaju one opomene od 50,00 kn kao na traci. Bolje zarađuju na opomenama nego na zateznim kamatama. Da trošak opomene??? Papir, tinta, koverta, poštanska marka, rad, amortizacija pisača, sve skupa nije 10,00 kn, a oni 50,00. Lihvare bezočno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije