Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka za primjer

‘Razočarali’ su poreznike jer desetljećima rade – bez greške

Tvrtka Rekord
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/2
29.12.2015.
u 11:30

Za 40. obljetnicu postojanja od Hrvatske gospodarske komore dobili su priznanje za izniman doprinos u razvoju gospodarstva

Oriovački Rekord tim rijedak je primjer uspješno organizirane i društveno odgovorne tvrtke koja u 40 godina postojanja nije počinila nijedan prekršaj u poslovanju. Ova tvornica sa 48 zaposlenih prva je u jugoistočnoj Europi po proizvodnji spužvica za kućanstvo, a paralelno razvija i tekstilni, vrtni te program zaštite okoliša. Kroz desetljeća su im dolazile sve moguće inspekcije, ali nikada nisu pronašle nijednu manjkavost zbog koje bi ih mogle prijaviti.

Nisu vjerovali inspektorima

– U Ministarstvu financija nisu vjerovali slavonskobrodskim poreznim inspektorima pa su nam poslali tri inspektora iz Zagreba. “Češljali” su nas tri tjedna, više puta prevrtali svaki papir i čudili se što ne mogu pronaći ništa sporno. Na kraju su otišli razočarani – kaže vlasnik tvrtke Marko Pejić, ponosan što svih ovih godina nije morao platiti nijednu kaznu.

Stabilnost tvrtke Oriovčanin je gradio svojim kapitalom i, za razliku od većine drugih poduzetnika, bez kredita. Po njemu bi, kaže, banke mogle propasti. Sve porezne obveze, plaće i doprinose radnicima Rekord tim podmiruje na vrijeme. Nemaju problema u poslovanju jer su se na vrijeme pripremili za tržišnu ekonomiju. Iz njihovih pogona izlaze dobri i jeftini proizvodi ili pak oni koje nema nitko drugi.

Da bi osigurali kontinuiranu proizvodnju, repromaterijal nabavljaju nekoliko mjeseci unaprijed, a svim dobavljačima uredno plaćaju. Tome svjedoči i AAA certifikat, kreditni rejting urednog platiše, koji kao jedna od svega dva posto slavonskih tvrtki dobivaju svake godine. Sada su došli do faze da kupce mogu kreditirati četiri do pet mjeseci bez remećenja proizvodnog ciklusa. Iako mu je već 68 godina, Pejić još uvijek aktivno radi.

Izvoze u Aziju, Afriku, SAD...

– Poslovne su se prilike s godinama često mijenjale, ali mi smo ih uspjeli pratiti i održati se. Međutim, u zabludi su oni koji misle kako će se samim ulaskom u posao brzo obogatiti. Treba jako puno vremena i truda da bi se nešto ostvarilo i postiglo – ističe Pejić.

U posljednje tri godine Rekord tim uložio je 5,5 milijuna kuna vlastitih sredstava u nove proizvodne pogone, strojeve i halu. Danas imaju 15 milijuna kuna zadržane dobiti. Izvoze u Europu, Ameriku, Aziju i Afriku. Stoga ne čudi što im je u povodu 40. godišnjice postojanja uručeno priznanje Hrvatske gospodarske komore za izniman doprinos u razvoju hrvatskog gospodarstva.

– Naša je poslovna politika da 40 posto dobiti zadržimo, 50 posto investiramo, a svega 10 posto potrošimo. Moj je novac pošteno zarađen, a samo pošteno zarađen novac je blagoslovljen – istaknuo je Pejić.

>> Ne razumijem poduzetnike koje troše na sebe, a svojim zaposlenicima ne daju plaće

Komentara 5

NA
navijala
12:47 29.12.2015.

Kojega god poduzetnika upitate,svi se zale na drzavne sluzbenike.Drzavni sluzbenik nebi smio unistavati kapital,zaustavljati proizvodnju,zatvarati pogone,vec samo podnijeti izvjestaje nadleznima na visoj razini,a tek sudovi donositi odluke o zaatvaranjima i obustavi proizvodnje. Sluzbenici trebaju biti savjetnici i oni koji upozoravajuju na nedostatke i minimume zahtjeva...

JU
Juicy
12:24 29.12.2015.

E da, takvi smo mi Oriovčani ma gdje bili

QW
qwas33333
11:53 29.12.2015.

naći će oni njima nešto i naplatiti im kaznu u visini iznosa koju ovi uplate u proračun tijekom mjesec dana rada. državo čija li si?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije