Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europske udruge poslodavaca

Razmjenom iskustava do učinkovitih mjera protiv krize

Dionice
22.09.2009.
u 10:04

Predstavnici europskih udruga poslodavaca razgovarat će o strategijama ublažavanja učinaka krize, a kako ističu sudionici, u fokusu će biti razmjena iskustava o političkim inicijativama u drugim zemljama

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) želi biti aktivni sudionik u rješavanju globalnih gospodarskih problema, a razmjena iskustava s europskim kolegama najbolji je način da se djeluje ne samo na postojeće probleme, već i preventivno - rekao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, otvarajući trodnevnu konferenciju jačanja kapaciteta poslodavačkih organizacija koja je danas počela u Zagrebu.

Predstavnici europskih udruga poslodavaca razgovarat će o strategijama ublažavanja učinaka krize, a kako ističu sudionici, u fokusu će biti razmjena iskustava o političkim inicijativama u drugim zemljama koje su, uz podršku poslodavačkih organizacija, uspješno osigurale održivost poduzeća i očuvanje razine zaposlenosti.

Osim toga sudionici će se baviti i bilancama, sastavnicama strategije gospodarskog rasta i ulogom države u gospodarstvu.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
Libertarijanac
14:34 22.09.2009.

Kriza je rezultat dugogodišnjeg prekomjernog zaduživanja, špekulatvnih ulaganja i malinvesticija što su posljedice umjetno niskih kamatnih stopa na kredite središnjih banaka. Prema tome bespredmetno je govoriti o \"mjerama protiv krize\", ispravnije bi bilo govoriti o mjerama protiv uzroka krize. Pojednostavljen recept za brz i nužno bolan izlaz iz krize bi dakle mogao biti sljedeći: znatno podići središnju kamatnu stopu kako bi se zaustavila potrošnja i potaknula štednja, skresati do minimuma neučinkovitu državnu birokraciju i preusmjeriti time oslobođenu radnu snagu u produktivne sektore društva, ukinuti sve poreze kojima se tako golemi državni aparat financira što bi trenutačno podiglo kupovnu i investicijsku moć produktivnih članova društva, i ustavom zabraniti bilo kakav oblik (zakone, odredbe, poreze, trošarine, subvencije itd.) državne intervencije u slobodno tržište kako bi potrošači odlučivali što će se proizvoditi i po kojoj cijeni prodavati a poduzetnici postupkom slobodne konkurencije na vlastiti rizik ulagali svoj kapital u tu proizvodnju. Nakon vrlo bolnog ali kratkog perioda čiščenja tržišta od silnih malinvesticija i neproduktivnih poduzetništva prethodnim mjerama, gospodarstvo bi se hitro oporavilo jer bi bilo utemeljeno na štednji i proizvodnji a tržišni postupak slobodne konkurencije bi osigurao visoku kvalitetu i niske cijene proizvoda i usluga što bi svima koji žele raditi omogućilo rast životnog standarda.

DO
doktorica
11:23 22.09.2009.

Šta to vrijedi kad naši vladajući slušaju sami sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije