Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINT je budućnost

Rast bi umjesto BRIC-u trebao uskoro pripasti Meksiku, Indoneziji, Nigeriji i Turskoj

ekonomija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
10.01.2014.
u 12:40

Nove prognoze o državama koje će pokretati ekonomiju.

Početkom milenija predviđalo se da će zemlje BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) biti pokretači ekonomije. Takvu prognozu dao je bivši glavni ekonomist Goldman Sachsa Jim O’Neill. Kako piše BBC, O’Neill sada predviđa da bi u sljedećim godinama taj rast mogao pripasti zemljama MINT-a (Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska).

Kako je objasnio, sve četiri zemlje imaju brojno stanovništvo te će najmanje sljedećih 20 godina imati jako dobru “unutarnju” demografiju – porast će broj osoba koje mogu raditi u odnosu na one koji nisu sposobne raditi, a i reformiraju se na područjima od obrazovanja, energije i fiskalne politike do institucija same vlade.

Treba biti oprezan

Pokazuju to i podaci o rastu BDP-a jer su sve četiri zemlje 2012. godine u odnosu na 2000. povećale gospodarski rast nekoliko puta, a prema prognozama do 2050. sve će imati dvoznamenkasti rast, neke čak i do 50 posto. No da će te zemlje biti zemlje rasta, govorilo se još prije dvije godine, ali nisu ni zemlje BRIC-a pale u zaborav, jer se i njima predviđa rast do 2020. godine od 6,6 posto.

– Rekao bih da zemlje BRIC-a trenutačno samo nisu u fokusu zato što su zemlje MINT-a sada atraktivnije – kaže Iztok Likar s portala Hrportfolio. Niko Delić iz Credosa kaže da i atraktivnost zemalja MINT-a treba uzeti s oprezom, pogotovo tamo gdje ima političkih problema, pa time postaje upitna i ekonomija.

Geografski položaj

Takav je slučaj u svim zemljama osim Indoneziji, za koju vjeruje da bi mogla biti važan gospodarski pokretač. S Turskom treba biti na oprezu jer još se saniraju posljedice velike kreditne ekspanzije.

BRIC će uvijek ostati puno veći. U dvije godine Kina je stvorila više novog bogatstva nego što je ukupni bruto domaći proizvod svih zemalja MINT-a zajedno. 

– To bi zapravo mogla biti osnova za MINT da razvije vlastiti ekonomsko-politički klub jednako kako su učinile i zemlje BRIC-a – kazao je O’Neill. Po bogatstvu u MINT-u prednjače Meksiko i Turska. Meksički ministar vanjskih poslova Jose Antonio Meade Kuribrena upozorio je na to da tri zemlje MINT-a, osim Nigerije, imaju geografski položaj koji bi trebao biti prednost u modelima promjene u svjetskoj trgovini.

>>Ovo su najpogodnije države za poslovanje! Gdje je Hrvatska?

>>Njemačka 'u dobroj formi': Povećali procjenu rasta ekonomije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije