Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raiffeisen Future Boost

Žigman: Mi smo slični istražiteljima koji su uhvatili Vuka s Wall Streeta

Ivan Šarić i Ante Žigman
Foto: Vecernji.hr
1/5
03.06.2020.
u 12:30

U trećoj epizodi o financijskoj pismenosti, Ivan Šarić doznat će koja je točno uloga Hanfe na tržištu i koja je sličnost s "Vukom s Wall Streeta"

U sklopu Raiffeisen Future Boost serijala na Večernjem TV-u, voditelj Ivan Šarić ugostio je još jednog poznatog ekonomista koji će mu pomoći razjasniti pojmove vezane uz financije i mirovine te pomoći gledateljima razmisliti o svojoj financijskoj budućnosti. Naime, gost je bio dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, u čijoj je nadležnosti široki spektar financijskih nebankarskih usluga, od regulacije i nadzora tržišta kapitala, preko osiguranja, do investicijskih i mirovinskih fondova.

Šarićev treći gost ostvario je zavidnu karijeru u području financija, prije imenovanja na čelo Hanfe obnašao je brojne važne funkcije, a neke su od njih: pomoćnik ministra financija za makroekonomske analize i planiranje, državni tajnik u Ministarstvu financija, potpredsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku Hrvatskog sabora te član pododbora za javni dug Ekonomskog i financijskog odbora (ESDM). U bankarskom sektoru bio je član uprave Partner banke, a svojedobno i direktor Direkcije za makroekonomska i financijska istraživanja i glavni ekonomist Raiffeisen banke u Hrvatskoj. Značajan dio karijere proveo je u Hrvatskoj narodnoj banci odakle je, iz Ureda guvernera, imenovan na sadašnju poziciju.

Odmah na početku Ante Žigman objasnio je da je Hanfa osnovana 2006. od Hrvatskog sabora s glavnom ulogom nadziranja svih financijskih usluga u Hrvatskoj, kao što su financijske usluge mirovinskih fondova, investicijskih fondova i tržišta kapitala. Hanfa je slična drugim institucijama u zemljama s uređenim financijskim tržištem, kao što su američki SEC (Securities and Exchange Commission) ili njemački BaFin.

Žigman je naglasio da Hanfa ima ovlasti reguliranja financijskog tržišta i propisivanja pravila. Slično kao što policajac regulira sigurnost prometa, Hanfa je tu da regulira sigurnost financijskih usluga u Republici Hrvatskoj. 

Šarića je također zanimalo koja je najveća kazna koju je Hanfa ikada propisala? Predsjednik Žigman objasnio je da najveće kazne koje Hanfa propisuje nisu financijske prirode već oduzimanje licencije za rad, što u konačnici rezultira zaštitom korisnika financijskih usluga. Hanfa je u dosadašnjoj povijesti oduzela pet licencija za rad raznim investicijskim kućama i fondovima, ali i zabranila mnoge „toksične“ proizvode i usluge koje su potencijalno mogle naštetiti građanima.

Ovo je samo dio toga što je Ante Žigman pojasnio voditelju Šariću i gledateljima, a više o svemu čitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista i pogledajte cijeli razgovor u videu. 

Sadržaj nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije