Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO provjerava

'Radimo bolesne jer nam liječnici ne daju bolovanje'

Croatia air (1)
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
1/3
Autori: Sonja Hoffman, Josip Bohutinski
02.05.2013.
u 19:43


Piloti Croatia Airlinesa sredinom svibnja idu u štrajk, s njima vjerojatno i stjuardese.

– Stjuardese i stjuardi Croatia Airlinesa zbog straha od otkaza idu bolesni raditi jer im liječnici odbijaju otvoriti bolovanje – tvrdi Suzana Artuković, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja, koja takvu reakciju svojih kolega i liječnika tumači pritiskom uprave Croatia Airlinesa, koja je izrazila sumnju u opravdanost odlaska na bolovanje pedesetak stjuardesa i stjuarda, zbog čega je nacionalni avioprijevoznik ovih dana mora otkazivati letove jer nema dovoljno osoblja.

 Žvakaća guma i maska

Uprava CA stoga je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zatražila kontrolu tih bolovanja.

– Jednoj kolegici koja ima visoku temperaturu i upalu uha liječnik je rekao da ne može na bolovanje i da ide raditi te joj je savjetovao da žvače žvakaću gumu i nosi zaštitnu masku dok radi – kaže Suzana Artuković. Od svojih je kolegica doznala da je kontrola već bila i da je sve prošlo dobro.

Iz HZZO-a kažu da im je CA poslao zahtjev za izvanrednu kontrolu bolovanja.

– Inspekcija će u kontrolu krenuti već danas – rekao je Nenad Korkut, glasnogovornik Zavoda. Ipak, kako neslužbeno doznajemo, u HZZO-u nisu baš optimistični kada je riječ o rezultatima kontrola. Naime, kada netko svom obiteljskom liječniku kaže da ga bole leđa ili što drugo, bez daljnje je obrade, koja traje neko vrijeme, liječniku teško utvrditi suprotno. Ponavljaju da bi uzrok ovog masovnog obolijevanja među osobljem trebao istražiti Zavod za javno zdravstvo jer to je praksa na zapadu kada se bolest dogodi u kolektivu. Svima onima koji pak tvrde da im zbog straha od inspekcije liječnici ne žele otvoriti bolovanje, a doista su bolesni, iz HZZO-a poručuju: prijavite ih nama!

“Prijavite liječnike”

– Osnovno je pravo pacijenta da mu liječnik otvori bolovanje. Smatra li pacijent da primarni liječnik krši to njegovo pravo, takav postupak treba prijaviti – rekao je Korkut. Objasnio je i da se svaki djelatnik, nakon što se razboli, tijekom 48 sati mora javiti poslodavcu, barem telefonski, a potom donijeti potvrdu o bolovanju.

– U protivnom već treći dan može dobiti otkaz – objasnio je Korkut.

Upravu Croatia Airlinesa pak čekaju novi problemi jer su piloti danas izglasovali da idu u štrajk, datum još nije određen, ali štrajk se očekuje sredinom svibnja. Stjuardese će im se vjerojatno pridružiti.

>>HZZO će provjeravati masovno bolovanje u Croatiji Airlinesu

>>Kaos u Croatiji Airlinesu: Gubici veći od 1,2 mlrd. kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije