Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stotine milijuna €

Prve investicije Vlade: Pleso ide Francuzima, a Plomin na natječaj

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
23.02.2012.
u 08:00

U Vladi žele prvo početi s projektima koji se mogu realizirati u kratkom roku

Prva dva velika investicijska projekta koje će pokrenuti vlada Zorana Milanovića bit će gradnja termoelektrane Plomin 3 i davanje u koncesiju Zračne luke Zagreb, odnosno gradnja novog putničkog terminala, doznajemo od visokopozicioniranog izvora iz Vlade.

U Vladi, naime, tvrde da gradnja Plomina 3, a ta je investicija vrijedna čak 800 milijuna eura, može početi odmah nakon završetka natječaja jer je gotovo sva dokumentacija priređena.

Dočekao ih gotov posao

U Vladi su donijeli i odluku da prihvate ponudu za koncesiju na zagrebačkom aerodromu od francuskog konzorcija ZAIC. Gradnja novog terminala investicija je teška 190 milijuna eura u prvoj fazi. Tako prva dva velika projekta ove vlade teže ukupno gotovo milijardu eura. Kukuriku vladu dočekao je gotov i projekt i natječaj za Pleso, samo su trebali odlučiti hoće li prihvatiti jedinu pristiglu ponudu ili ne.

S realizacijom Plomina 3 sadašnja će se vlada ipak morati malo više potruditi. Naime, za taj projekt još nije prihvaćena Studija utjecaja za okoliš pa se ne zna kad će biti raspisan natječaj. U Ministarstvu zaštite okoliša nisu nam znali reći kad će se odrediti o toj studiji, no u HEP-u očekuju da će se to dogoditi u idućih mjesec dana. Ako Ministarstvo odobri studiju, HEP bi onda u roku četiri do šest tjedana mogao ishoditi lokacijsku dozvolu. Uvjet za početak gradnje Plomina 3 je i premještanje ugljena u zatvoreni sustav odlaganja pa se, navode u HEP-u, u idućim tjednima planira raspisivanje natječaja za gradnju tog odlagališta. Tek po završetku tih aktivnosti raspisat će se natječaj za odabir partnera.

A Plomin 3 je dio investicijske mape o kojoj će Vlada na današnjoj sjednici raspravljati, a koju priprema Radimir Čačić. U Ministarstvu gospodarstva ne žele otkrivati nikakve detalje, ali poručuju samo da nije riječ o “kopiranju” investicijske mape bivšeg potpredsjednika Vlade za investicije Ivana Domagoja Miloševića.

Veliko ništa

– Ni ja nisam vidio cijelu Čačićevu mapu, tek nekoliko “slajdova”. No siguran sam da sutra na Vladi nećemo prezentirati ništa slično Miloševićevoj mapi koja je zapravo bila tek popis želja težak 15 milijardi kuna. Bivša vlada ostavila nam je veliko ništa, manje od pet posto projekata koji mogu ići u realizaciju – rekao je naš izvor iz Vlade. Kaže da će na današnjoj sjednici Čačić predstaviti projekte koji u relativno kratkom vremenu mogu ući u realizaciju. A to su, uz Plomin 3, obnove starih termoelektrana, obnova sustava prijenosa električne energije, obnova željezničkih pruga, obnova Ininih crpki...

– Ići ćemo s projektima koji su realni – rekao je naš sugovornik iz Vlade.

Komentara 77

OB
-obrisani-
11:16 23.02.2012.

HDZovci su bili Lopine,a ovi su još VEĆI HDZ i SDP,za mene je uvjek bilo isto S******* G***o ! pljuc

Avatar MK
MK
13:28 23.02.2012.

Prve investicije Vlade: Pleso ide Francuzima - Traktori vec cekaju za utovar!

VK
veronika.k
16:31 23.02.2012.

A da prodamo Vladu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije