Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEVI ICT UDRUGE HUP-A

Provedite kurikularnu reformu i razvijajte broadband

12.06.2014., Zagreb - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) odrzala je konferenciju za novinare na temu procesa izdvajanja usluznih djelatnosti iz dijela javnog i drzavnog sektora. Zeljko Lovrincevic.  Photo:
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
17.11.2016.
u 07:00

ICT sektor zbog svoje visoke dodane vrijednosti može biti i pokretač gospodarstvom, a Vlada može tome pridonijeti

– U Hrvatskoj se godišnje okrene četiri milijarde kuna IT projekata s jako visokom dodanom vrijednošću što rijetko koja industrija može učiniti i zato ICT može biti pokretač hrvatskog gospodarstva, a Vlada tome može pridonijeti stvaranjem poticajnog okruženja i relevantnog zakonskog okvira i planiranjem većih sredstava iz fondova EU – uvjereni su čelnici ICT udruge pri HUP-u:

Adrian Ježina, predsjednik, te dopredsjednici Boris Drilo i Hrvoje Balen. Pozdravili su izmjene porezne reforme za koju kažu da je prvi korak u pravom smjeru, a dobra je namjera, kažu, i osnivanje Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo.

No valja ga koordinirati s ostalim tijelima u ministarstvima koja se bave istim pitanjima. U HUP-u se nadaju da će uskoro biti imenovan pravi čovjek na tom mjestu.

Apeliraju i na vladu da povuče novac iz fondova EU i u idućem razdoblju planira veći postotak od sadašnjih 4 do 5 posto jer ga ICT može apsorbirati. Glavni su ciljevi kurikularna reforma ili povećanje kvota u STEM područjima, digitalna transformacija te razvoj broadbanda.

Pet je kratkoročnih ciljeva rješivih u ovoj proračunskoj godini: porezna reforma (korigiranje terenskog rada), usvajanje Zakona o javnoj nabavi (izmjena zakona uz obuhvaćanje ekonomski najpovoljnije ponude i inovativne javne nabave), usvajanje Strategije e-Hrvatske 2020. radi novca u EU, revizija Strategije pametne specijalizacije te fleksibilniji sustav za prijavu kvota za potrebe radne snage.

>> Mladi, obrazovani, zaposleni u IT-ju u Hrvatskoj i – zadovoljni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije