Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pale kamate i na kredite i na štednju

Prosječna kamatna stopa na stambene kredite s valutnom klauzulom - 2,57 posto

kune
Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
01.03.2022.
u 14:14

Najviša prosječna kamatna stopa plaća se na kunske kredite na osnovi dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima - 7,15 posto

Najnižu prosječnu kamatnu stopu na kredite građani plaćaju za stambene kredite s valutnom klauzulom - 2,57 posto, što je za 0,16 postotnih bodova manje nego u siječnju 2021., dok se najviša prosječna kamatna stopa plaća na kunske kredite na osnovi dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima - 7,15 posto, što je za 0,4 postotna boda manje nego u siječnju 2021. Obje kategorije kredita imaju blagi trend pada i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini, objavila je Hrvatska narodna banka u novom Statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za siječanj 2022.

- Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima u siječnju 2022. također uglavnom upućuju na nastavak višegodišnjeg trenda pada kamatnih stopa – stoji u izvješću HNB-a.

Kod transakcijskih računa, tekućih i žiroračuna, u siječnju 2022. prosjeci kamatnih stopa na kunske i devizne račune nefinancijskih poduzeća i kućanstava bili su na istoj razini kao i u siječnju 2021., pri čemu su sva četiri prosjeka iznosila 0,01 posto.

Kod oročenih depozita prosjeci kamatnih stopa za kunske depozite bili su manji nego u istom mjesecu prethodne godine za 0,05 postotnih bodova kod kućanstava i za 0,08 postotnih bodova kod nefinancijskih poduzeća, kao i prosjek kamatnih stopa za devizne depozite kućanstava u eurima za dugi rok koji je pao za 0,03 postotna boda, dok je prosjek kamatnih stopa za devizne depozite kućanstava za kratki rok ostao na istoj razini kao i u siječnju 2021. godine. Prosjek kamatnih stopa za oročene kunske depozite kućanstava iznosio je 0,06 posto, a za dugoročno oročene eurske depozite kućanstava 0,05 posto. Najniži je bio prosjek kamatnih stopa za oročene kunske depozite nefinancijskih poduzeća 0,02 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije