Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug: Magma dio duga vraća u gotovini, a drugi bi se dio refinancirao

Prodaja igračaka spasit će Fižuliće od dugova bankama

magma
Mišo Lišanin
28.10.2009.
u 18:17

U Magmi opovrgavaju zahtjeve za reprogramom. Računaju na bolje rezultate do kraja 2009. i prikupljanje gotovine za iskup dijela komercijalnih zapisa

Magma neće reprogramirati dug, odnosno neće biti problema s iskupom komercijalnih zapisa koji stižu na naplatu na početku sljedeće godine, tvrde u toj tvrtki i na taj način opovrgavaju pisanja u medijima o teškoj poziciji u toj tvrtki i nemogućnosti izvršavanja obveza. Podsjećaju da su dio duga od 40 milijuna kuna već iskupili tijekom ove godine te da će poslovni rezultati za treće tromjesečje biti objavljeni sutra.

Refinanciranje i iskup
Ulagači u Magmine komercijalne zapise vjeruju da se situacija u odnosu prema početku godine popravila. Kažu da je tada bilo problema, no nakon što je Magma otpustila dio zaposlenika te zatvorila neke prodajne centre, situacija se popravila te su i očekivanja o poslovnim rezultatima bolja. Goranko Fižulić trebao bi sljedećega mjeseca i ulagačima predstaviti rezultate poslovanja tvrtke.

O rezultatima poslovanja i očekivanjima ovisit će i odluka ulagača o refinanciranju dijela duga, na što u Magmi računaju. To nije ništa neuobičajeno jer takvo što rade i tvrtke koje stoje financijski mnogo bolje. Primjerice, nedavno je to napravio Dalekovod, gdje su sami ulagači izrazili želju za ponovnim ulaganjem u komercijalne zapise te kompanije.

Magma računa na to, kaže nam izvor, da će dio novca vratiti u gotovini od zarade koju očekuje do kraja godine, odnosno od sigurne izdašne prodaje igračaka prije Božića.

Drugi bi dio ulagači trebali refinancirati.

U siječnju na iskup dolazi 60,1 milijun kuna komercijalnih zapisa, a u ožujku dodatnih 8,3 milijuna eura.

Ulagači oprezni
Među najvećim su ulagačima u komercijalne zapise Magme su Raiffeisen OMF sa 10 milijuna kuna, zatim Croatia osiguranje sa 7,5 milijuna kuna te Societe Generale Splitska banka sa sedam milijuna kuna. Slijede Zagrebačka banka, PBZ CO obvezni mirovinski fond, Erste Plavi OMF...

Za sada moguće refinanciranje ne žele komentirati, ali su isto tako uvjereni da tvrtka ima budućnost i da u njezinu slučaju nije isto kao primjerice u slučaju HG Spota ili Hospitalije.

Svakako, ulaganje u komercijalne zapise rizičnije je od klasičnog kredita jer nema osiguranja plaćanja, a problem međusobno rješavaju tvrtka i ulagači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije